Studentverhaal: onderzoek naar de impact van een Operator Support System
Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen.
Wij hebben Kelvin gevraagd iets te vertellen over zijn stage bij TINT. Kelvin studeert Toegepast Psychologie aan het Saxion en heeft vorig schooljaar stagegelopen bij TINT. Hij heeft zich tijdens zijn stage verdiept in het Operator Support System, een innovatieve technologie voor mensen die beschut werk uitvoeren. Kelvin vertelt jullie graag meer over de inhoud van zijn stage.
Aanleiding voor het onderzoek
“TINT heeft namens Lucrato twee Operator Support Systemen aan mogen schaffen via het UWV. Deze systemen worden ingezet om mensen met een indicatie beschut werk te ondersteunen. Deze indicatie is bedoeld voor mensen die door knelpunten niet in een gewone werkomgeving kunnen werken. Deze werkplekken zijn speciaal ingericht en bieden extra ondersteuning om te zorgen dat werknemers met een arbeidsbeperking kunnen werken.”
Wat is een operator support system?
“Een Operator Support System (OSS) is een systeem van Arkite waarmee mensen ondersteund worden door een apparaat. Dit gebeurt door werkinstructies op het werkblad te projecteren en de handelingen van de werknemer met verschillende sensoren te controleren.”
De innovatieve technologie biedt real-time visuele instructies die direct op de werkplek worden geprojecteerd. OSS is met name effectief in industriële setting, zoals montage en assemblage. Bij Lucrato wordt het OSS ingezet om een voedingsbord van SDD in elkaar te zetten. Dit werkproces bevat 45 stappen.
Nulmeting
Gedurende Kelvins stagetijd heeft hij zich voornamelijk bezig gehouden met de nulmeting.
“Om de impact van een OSS te kunnen meten, werd er onderzoek gedaan met het assembleren van een printeronderdeel. Tijdens de nulmeting assembleerden vier medewerkers in een beschutte werkomgeving dit onderdeel zonder OSS. Hierbij werden hun werksnelheid en nauwkeurigheid gemeten. Ook werd hen gevraagd naar hun ervaring met dit werk zonder OSS.”
Vervolgonderzoek
“Tijdens het tweede deel van het onderzoek vonden dezelfde metingen plaats, maar ditmaal met toevoeging van het OSS. Dit is gedaan door mijn opvolger. Hierdoor kon het verschil in werkervaring en werkkracht van de medewerkers worden vergeleken met de nulmeting die eerder was uitgevoerd.”
Momenteel zet een student Toegepaste Psychologie het project actief voort om het OSS te optimaliseren en implementeren bij Lucrato. Wilt u meer weten over de onderzoeksresultaten en de huidige stand van zaken? Neem dan gerust contact met ons op.