Best practice: het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking op de werkvloer bij een fietsfabrikant

Man bezig met montage fiets

Bedrijf

Van Raam B.V. is fietsfabrikant en maakt aangepaste fietsen (driewielers) voor mensen met een beperking. Van Raam heeft 230 mensen in dienst, waarvan 9 mensen met een beperking/ afstand tot de arbeidsmarkt.

Product

Aangepaste en speciale fietsen. Er zijn verschillende modellen en bijna het gehele proces wordt intern gedaan: ontwikkeling, metaalbewerking, kwaliteitstesten, montage, reparatie en dealership.

Doelgroep

Mensen met een fysieke beperking

Uitdaging

Medewerkers zijn beperkt in hun belastbaarheid. Hierdoor kunnen ze fysieke werkzaamheden, maar kort uitvoeren.

Oplossing

Elke assemblage medewerker heeft z’n eigen takel op zijn werkplek. Door het installeren van de takels kan de fietsframe van het begin tot het einde van het proces binnen de afdeling worden vervoerd. Hierdoor is er geen tot weinig fysieke inspanning nodig bij het verplaatsen van materiaal.
De vakman kan op zijn eigen positie blijven staan en collega’s met een fysieke beperking kunnen de collega assisteren en helpen. Bijvoorbeeld de spuiter die frames in een bepaalde kleur spuit.
Geen AGV (Automated guided vehicle) gebruiken voor bevoorraden en logistiek, maar gebruik maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reeds ingezette technologie

Voor de kwaliteitscontrole wordt gebruik gemaakt van de automatische scan. Daarnaast maakt men binnen Van Raam gebruik van onderdelen die worden gemaakt door de 3D printer.

Gerelateerde artikelen

VDL Weweler: Inclusie begint bij vertrouwen en structuur

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

VDL Weweler bouwt mee aan een inclusieve arbeidsmarkt. Samen met een softwareprogrammeur hebben ze een assemblagelijn gebouwd welke de machines automatisch instelt en met geautomatiseerde werkinstructies. Grote mappen of gekreukelde papieren zijn nu verleden tijd. Daarbij kunnen nu veel meer mensen de werkzaamheden uitvoeren, ook wanneer ze niet kunnen lezen of de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.

SDD: Efficiëntie en inclusie hand in hand

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

Wat doet SDD? In dit artikel lichten we een praktijkgerichte casus uit die laat zien hoe SDD inzet op inclusie en duurzame inzetbaarheid. Bij SDD draait het om meer dan efficiënte productie van machines en financiële winst. Het gaat om mensen, motivatie en maatschappelijke winst. Hun best practice richt zich op het creëren van een inclusieve werkplaats, waarin duidelijke structuren, universele communicatie en samenwerking centraal staan. De ...

Best Practice: Labora Quadratum geeft het sollicitatieproces opnieuw vorm

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Labora Quadratum besloot de sollicitatieprocedure te vervangen met een kennismakingsgesprek om nieuwe medewerkers te vinden voor logistiek en productie. Daarnaast hebben ze recent een voorschakeltraject gestart waarbij ze statushouders helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Vertaaltechnologie in gebruik

Best practice: inclusieve technologieën voor slechtziende fietsenmaker

  • Best practice
  • Nieuws

Bart Nouws is een ondernemer met z’n eigen fietsspeciaalzaak. Hij repareert en verkoopt 2e hands fietsen. Bart is extreem slechtziend vanaf z’n 7e levensjaar. Z’n zicht is nu ca. 5% en verslechterd nog steeds. Z’n zicht is vooral slecht in het midden van z’n gezichtveld. Hij werkt alleen en heeft verschillende technologieën en methoden die hem daarbij helpen.