Best practice: het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking op de werkvloer bij een fietsfabrikant

Man bezig met montage fiets

Bedrijf

Van Raam B.V. is fietsfabrikant en maakt aangepaste fietsen (driewielers) voor mensen met een beperking. Van Raam heeft 230 mensen in dienst, waarvan 9 mensen met een beperking/ afstand tot de arbeidsmarkt.

Product

Aangepaste en speciale fietsen. Er zijn verschillende modellen en bijna het gehele proces wordt intern gedaan: ontwikkeling, metaalbewerking, kwaliteitstesten, montage, reparatie en dealership.

Doelgroep

Mensen met een fysieke beperking

Uitdaging

Medewerkers zijn beperkt in hun belastbaarheid. Hierdoor kunnen ze fysieke werkzaamheden, maar kort uitvoeren.

Oplossing

Elke assemblage medewerker heeft z’n eigen takel op zijn werkplek. Door het installeren van de takels kan de fietsframe van het begin tot het einde van het proces binnen de afdeling worden vervoerd. Hierdoor is er geen tot weinig fysieke inspanning nodig bij het verplaatsen van materiaal.
De vakman kan op zijn eigen positie blijven staan en collega’s met een fysieke beperking kunnen de collega assisteren en helpen. Bijvoorbeeld de spuiter die frames in een bepaalde kleur spuit.
Geen AGV (Automated guided vehicle) gebruiken voor bevoorraden en logistiek, maar gebruik maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reeds ingezette technologie

Voor de kwaliteitscontrole wordt gebruik gemaakt van de automatische scan. Daarnaast maakt men binnen Van Raam gebruik van onderdelen die worden gemaakt door de 3D printer.

Gerelateerde artikelen

Ferlin: Duurzaamheid, efficiëntie en brede instroom

  • Best practice
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Ferlin probeert, ongeacht opleiding of ervaring, te kijken naar wat iemand al kan of wil ontwikkelen. Door een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken krijgen meer mensen de kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het aanbod van mensen groter waardoor minder vacatures onvervuld blijven.

Wat we van schoonmakers kunnen leren over duurzame inzetbaarheid? Heel veel.

  • bedrijven
  • Best practice
  • Duurzame inzetbaarheid

In de schoonmaakbranche is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het versterken van eigen regie op het werk. De uitkomst? Medewerkers floreren in een ondersteunend werkklimaat met ruimte voor autonomie, waardering én technologie die ondersteunt in plaats van vervangt. Bij TINT Apeldoorn herkennen we dit als geen ander. Wij werken dagelijks aan inclusieve technologie die mensen helpt grip te krijgen op werk – ook als dat niet vanzelfsprekend is. Het mooie aan dit onderzoek? Het laat zien dat goede technologie mensen niet overbodig maakt, maar juist ruimte geeft voor menselijkheid, verbinding en werkplezier.

Schildersvakopleiding Zutphen: Inclusief opleiden

  • Best practice
  • Nieuws
  • Vertaaltechnologie
  • Werkgevers

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?

Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

  • Best practice
  • Kennisdeling
  • Nieuws
  • Werkgevers

Foenix laat zien dat je voor een inclusieve arbeidsmarkt groot moet denken, maar juist met kleine veranderingen kan beginnen. Er wordt een cultuur gebouwd waarin iedereen welkom is en zich ook welkom voelt. Zo zijn er allerlei verschillende werkplekken gecreëerd die fysiek laagdrempelig toegankelijk zijn.