Een inclusief bureau met de Orcam en SuperNova

De OrCam: een innovatieve apparaat voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen, vermoeidheid bij het lezen, of voor leesproblemen. De OrCam is een unieke technologie met een slimme camera die tekst kan lezen van elk gedrukt oppervlak of digitaal scherm. Of het nu gaat om de ochtendkrant, een boek of de tekst op een computer. Ook kan deze technologie verbonden worden met de computer en gekoppeld worden aan AI, waardoor de gebruiker de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen over de tekst.

  • Hybride leren
  • Inclusie
  • Orcam

TINT is continu op zoek naar de mogelijkheden op het gebied van inclusieve technologie. Daarom heeft TINT onlangs een werkplek ingericht voor blinden en slechtzienden, voorzien van de OrCam en SuperNova vergrotingssoftware op de computer. Patrick (productiemedewerker bij Lucrato) heeft een visuele beperking waardoor hij belemmerd wordt in zijn zicht. Zijn doel is om uiteindelijk bij een extern bedrijf te werken als administratief medewerker of receptionist. Bij TINT krijgt hij de mogelijkheid om op de inclusieve werkplek te oefenen, te experimenteren met de OrCam en vergrotingssoftware, en te werken aan zijn persoonlijke doelen. Bovendien zijn zijn inzichten als adviseur en ervaringsdeskundige met betrekking tot de OrCam en vergrotingssoftware van enorme waarde, waardoor we op verschillende manieren wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Wij hebben Patrick gevraagd wat meer te vertellen over zijn rol binnen TINT.

 

Kan je iets vertellen over de rol die jij gaat vervullen bij TINT?

“Ik mag de rol van ervaringsdeskundige op mij nemen bij het testen van de Orcam. Ik denk dat ik de perfecte persoon ben om de Orcam te testen. Door mijn beperking weet ik precies hoe de Orcam mij zou kunnen helpen of juist niet. Ik verwacht dat de Orcam een goed hulpmiddel zal zijn voor mensen die laaggeletterd zijn of slecht zicht hebben, zoals ik.”

 

Wat denk je dat de Orcam uniek maakt, ten opzichte van andere hulpmiddelen voor mensen met een laag gezichtsvermogen of leesproblemen?

“De Orcam is een vrij nieuw product. Als je het product met de computer verbindt, kun je met behulp van AI vragen stellen over hetgeen wat er op papier staat. Als bepaalde informatie niet op het papier staat, zoekt de AI het op internet op. Ik denk dat dit de Orcam uniek maakt, want ik ken geen ander hulpmiddel dat met AI-technologie werkt.”

 

Wat vind je ervan dat je met de Orcam gaat werken?

“Ik vind het superleuk dat ik met de Orcam mag gaan werken en hem mag uitproberen. Niet alleen mag ik een nieuw product testen en hier feedback op geven, maar dit is ook een kans voor mij om meer computerwerkzaamheden uit te voeren. Dit helpt mij dus ook met mijn persoonlijke doelen.”