TINT Apeldoorn op de Zero Project Conference 2025 in Wenen: Inspiratie voor innovatie

Van 5 tot 7 maart 2025 vond de Zero Project Conferentie 2025 plaats in Wenen, waar meer dan 1.000 deelnemers uit 90 landen samenkwamen om innovatieve oplossingen te delen om de arbeidsmarkt te veranderen naar een plek waar iedereen kan deelnemen. TINT Apeldoorn werd vertegenwoordigd door Lotte Jansen en Lysanne Scheijbeler, beide werkzaam bij het lectoraat Employability Transition en TINT. Wij spraken met Lotte en Lysanne over hun ervaringen en de inzichten die ze tijdens de conferentie hebben opgedaan.

  • Inclusie
  • Nieuws
  • TINT Apeldoorn

Waar ging de Zero Project Conference 2025 over?

De Zero Project Conference 2025 stond in het teken van Employment & ICT en had als doel innovatieve oplossingen te presenteren die de inclusie in werk bevorderen.  Daarnaast werden deelnemers aangespoord het gesprek te voeren over wat deze innovatieve oplossingen voor employment (werkgelegenheid) betekenen en hoe de maatschappij hiermee om kan gaan. Een mooi voorbeeld is Happy bots, een Nederlandse organisatie die sociale robots ontwikkeld. Sociale robot Felix helpt de gebruiker zijn gevoel te herkennen en te erkennen. Bijvoorbeeld mensen die niet kunnen spreken kunnen met robot Felix hun gevoel aan anderen aangeven, waardoor de mensen om de gebruiker heen ook preventief kunnen handelen.

Een boodschap van hoop en verandering

Een belangrijke boodschap die keer op keer naar voren kwam tijdens de conferentie, was dat technologie niet alleen een hulpmiddel is voor neurotypische mensen, maar vooral een middel om nieuwe kansen te creëren voor neuroconvergente mensen.

“For people without disabilities, technology can help to make life more comfortable. For people with disabilities, technology creates new opportunities”

Lotte legt uit: “Het was indrukwekkend om te zien hoeveel bedrijven, organisaties en initiatieven zich inzetten om technologie te gebruiken voor meer inclusie op de werkvloer en daarbuiten. De focus dit jaar lag op het tonen van technologieën die niet alleen toegankelijk zijn, maar ook daadwerkelijk nieuwe kansen creëren voor mensen die nu nog een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt.”

Lysanne voegt hieraan toe: “De conferentie biedt een unieke kans om niet alleen te leren van best practices, maar ook om netwerken te vormen met gelijkgestemde organisaties en bedrijven die zich inzetten voor inclusie. Het was geweldig om samen te werken met anderen die zich net als TINT iedere dag inzetten voor beter werk voor het arbeidspotentieel.”

Innovaties en inspirerende presentaties

Lotte en Lysanne hadden de kans om verschillende indrukwekkende presentaties bij te wonen. “Een van de sprekers was Michael Buckley, de CEO van Be My Eyes”, vertelt Lysanne. “Zijn bedrijf heeft een app ontwikkeld die mensen die niet kunnen zien helpt door objecten te identificeren met behulp van AI. 2 maanden geleden deden TINT en Lucrato samen onderzoek naar ondersteuning voor mensen die moeite hebben met zien, een van de uitkomsten was dat 3 medewerkers de app Be My Eyes zijn gaan gebruiken. Nu ik zelf heb gezien hoe deze de mogelijkheden van werknemers kan vergroten is het extra bijzonder om hier op de conferentie meer over te leren.”

Een ander hoogtepunt was het ontbijt bij de Nederlandse ambassadeur in Wenen, het zogenoemde “Dutch Dissability Breakfast”. “Bijzonder om daar samen te zijn met verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties.”

Met nieuwe inzichten, frisse inspiratie en waardevolle contacten keert het team van TINT Apeldoorn terug naar Nederland, vastbesloten om te blijven werken aan werk voor het arbeidspotentieel in regio Apeldoorn.

Lotte en Lysanne op de Zero Call ConferenceUitnodiging voor ontbijt bij Nederlandse AmbassadeurSessie tijdens Zero Call Conference