Oplossen van arbeidsmarktvraagstukken door inclusie!
Samen werken, doen en delen met TINT (Technohub INclusieve Technologie)
Krapte op de arbeidsmarkt
Er is een krimp in het geschoold technisch personeel gaande, dit zal zich doorzetten tot minimaal 2050. Het is noodzakelijk om op een andere manier te kijken naar het verkrijgen van geschikt (technisch) personeel en om het huidige personeel duurzaam inzetbaar te houden. TINT Apeldoorn focust zich op de mogelijkheden van technologie en procesverbetering om hieraan te voldoen. Denk hierbij aan fysieke ondersteuning voor repeterende taken, cognitieve werkinstructies voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ondersteuning op het gebied van taal.
TINT Apeldoorn kijkt graag mee naar het specifieke vraagstuk en denkt buiten de kaders om tot een geschikte oplossing te komen.
Wat is inclusieve technologie?
Inclusieve technologie: wat is dat eigenlijk? Dit is het geschikt(er) maken van werk voor mensen met behulp van technologie. Dit voor zowel het huidig personeel als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met behulp van technologie. Denk hierbij aan zowel inzet van zij-instroom als het werk duurzamer maken voor het huidige personeel. Technologie speelt een steeds grotere rol in het mensenleven en kan op het gebied van arbeid en duurzame inzetbaarheid een grote rol spelen in het bedrijfsleven. Inclusieve technologie draagt bij aan het ontwikkelen, aantrekken en behouden van talent op de arbeidsmarkt.
TINT Apeldoorn in a nutshell
TINT, Technohub INclusieve Technologie, is een samenwerkingsverband in Apeldoorn dat zich richt op het inclusiever maken van de arbeidsmarkt. Met behulp van technologie wil TINT de werkomgeving geschikt maken voor zowel huidig personeel als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt , oftewel mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden en behouden van betaald werk. De missie van TINT is om een omgeving te creëren waar technologie en inclusie samenkomen.
Waarom Inclusieve Technologie?
Bij TINT zijn we ervan overtuigd dat iedereen erbij hoort, ook in de snel veranderende wereld van technologie. Technologie heeft het potentieel om de wereld te transformeren. Wij geloven dat bij die transformatie niemand mag achterblijven. Ongeacht achtergrond, vaardigheden of eventuele beperkingen; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Technologie hoort bruikbaar en begrijpelijk te zijn, en daar zetten wij ons volledig voor in!
De voordelen voor werkgevers met een hart voor inclusiviteit
We bevinden ons in een snel veranderende wereld, groeiende tekorten op de arbeidsmarkt, de energietransitie en snelle ontwikkelingen binnen de technologie. Hoe ga je hier als bedrijf mee om? Op welke ontwikkelingen moet nu ingezet worden en waar kan nog even worden afgewacht? TINT helpt bedrijven te onderzoeken hoe werkprocessen met technologie vereenvoudigt kunnen worden. Door een pilot op te zetten of technologie uit te lenen. En de lessen die bij het ene bedrijf geleerd zijn, helpen een ander weer verder.
Door inclusieve technologie te omarmen, creëer je niet alleen een rechtvaardigere en toegankelijkere werkplek, maar zet je jouw organisatie ook in de voorhoede van technologische vooruitgang en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Voorbeelden van samenwerkingen
De glastuinbouwsector kampt met uitdagingen zoals een vergrijzende werknemerspopulatie en toenemende fysieke belasting door repeterende taken. Het ziekteverzuim stijgt en de duurzame inzetbaarheid vermindert. Daarom doet TINT samen met Schoneveld Breeding en Stigas onderzoek naar technologische oplossingen die ingezet kunnen worden om de fysieke belasting van werknemers in de glastuinbouw te verminderen.
Medewerkers op de kledingafdeling
Circulair ambachtcentrum Foenix werkt met verschillende mensen en medewerkers waarvan voor velen het werk een doorstroom plek is naar duurzame arbeid. Foenix onderzoekt hoe cognitieve werkinstructies kunnen bijdragen aan het sneller en prettiger inwerken en onboarden van het personeel. Het gewenste effect is een werkomgeving waarin medewerkers prettig kunnen werken en zich zelfverzekerd voelen in de gemaakte keuzes zonder een continue begeleiding.
Wat kan TINT voor jouw bedrijf betekenen?
- Uitlenen van inclusieve technologie voor een pilot op de werkvloer
TINT leent gratis technologie uit aan bedrijven om in te zetten voor een pilot. Dat betekent dat twee medewerkers die de technologie gaan gebruiken langskomen bij TINT voor een ‘train de trainer’. In 30-45 minuten geven we uitleg over de technologie en zorgen we dat deze startklaar is voor gebruik op de werkvloer. Voor een aantal weken zet het bedrijf de technologie in. Na de afgesproken periode wordt de technologie weer ingeleverd en vind er een interview plaats. De resultaten van de pilot gebruikt TINT voor onderzoek. - Samen onderzoek doen naar de inzet van inclusieve technologie binnen jouw bedrijf
TINT kan meedenken in vraagstukken over jobcarving en jobcrafting. Hoe maak je een functie geschikt voor meer mensen? Hoe kan een werkproces geoptimaliseerd worden zodat er minder personeel uitvalt? We kunnen samenwerken om jullie vraagstuk te analyseren en een product implementeren. Dit kan een technologie zijn maar dit hoeft niet. Voor dit soort onderzoeken is subsidie nodig. - Delen van kennis over inclusieve technologie
TINT werkt samen met meer dan 40 bedrijven . Daarnaast werken we samen met kennisinstituten als KIT en TNO en onderwijsinstellingen zoals hogeschool Saxion. Doorlopend zijn er verschillende studenten uit het MBO, HBO en WO betrokken om onderzoek te doen voor de projecten van TINT. Dit helpt ons om kennis te verzamelen en weer uit te delen waar dit gevraagd wordt. Op verschillende momenten in het jaar organiseren wij terugkerende evenementen zoals ontbijtsessies en bijeenkomsten waar studenten hun onderzoeksopbrengsten presenteren. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Volg ons dan op onze LinkedIn of houd de website in de gaten!
Maak Kennis met TINT
Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie jouw organisatie kan transformeren? We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking. Mail hiervoor naar tint@lucrato.nl