Arbeidsdeskundigen op bezoek bij TINT Apeldoorn

3D printer, Operator Support System en Virtual Reality allemaal technologieën/ projecten waar studenten bij TINT Apeldoorn mee bezig zijn. Tien arbeidsdeskundigen van het UWV, arbodienst en private organisaties maakten kennis met de studenten en projecten van TINT Apeldoorn.

  • Nieuws

Aanleiding bezoek

Arbeidsdeskundigen van het Onderlinge Toetsingsgroep komen enkele malen bij elkaar om kennis te updaten en uit te wisselen. Deze keer een bezoek aan TINT Apeldoorn. De arbeidsdeskundigen richten zich onder andere op de invalshoek van voorzieningen met betrekking tot re-integratie.

Technologieën en projecten TINT Apeldoorn

De arbeidsdeskundigen kregen een inkijkje in de verschillende technologieën en projecten die bij TINT Apeldoorn draaien.

Virtual Reality (VR)

VR voor beroepskeuze bij autisme of angststoornissen. Mensen uit de doelgroep ondersteunen bij de keuze voor hun beroep. Via VR kan iemand verschillende filmpjes van beroepen bekijken. De aankomende tijd zal via een co-creatie meerdere beroepenfilmpjes worden vormgegeven.

Operator Support System

Diverse medewerkers van werkleerbedrijf Lucrato hebben inmiddels kennis gemaakt met het Operator Support System. Het systeem projecteert instructies op het werkblad.
De aankomende tijd zal dit verder worden uitgerold binnen Lucrato.

Arbeidsdeskundigen mogen zelf achter het Operator Support System plaats nemen om het te testen.

Arbeidsdeskundigen krijgen uitleg over Operator Support System en mogen dit ook zelf testen.

3D printer

Hulpmiddelen maken voor doelgroepmedewerkers zodat zij hun werk beter en gemakkelijker kunnen uitvoeren. Dit kan door de hulpmiddelen te laten maken met de 3D-printer. Momenteel wordt gekeken hoe doelgroepmedewerkers kunnen worden ingeleerd voor de 3D-printer.

Catalogus

Wegwijs worden in het grote bos van alle verschillende (inclusieve) technologieën is voor veel mensen nog erg lastig. Door middel van een technologie catalogus kan er makkelijker een technologie gevonden worden die iemand kan ondersteunen in zijn of haar dagelijkse leven. Ook is deze catalogus erg makkelijk om organisaties bewuster te maken van wat er allemaal mogelijk is.

Speeddaten

Middels speeddaten, gesprekken van 10 minuten, tussen arbeidsdeskundige en student(en) konden er vragen worden gesteld en ervaringen worden uitgewisseld. Het speeddaten zorgde voor veel interactie.

Enkele reacties van arbeidsdeskundigen:

  •  ‘Mooi om te zien dat er binnen TINT Apeldoorn veel aandacht is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’
  • ‘Het is interessant om de ontwikkelingen binnen TINT Apeldoorn te zien en mooi hoe studenten met diverse achtergronden hier bij betrokken zijn.’
  • ‘VSO onderwijs al eerder in het proces betrekken, dit biedt mogelijkheden bij de jonge doelgroep.’

We kijken terug op een goede bijeenkomst, waarbij het contact is gelegd tussen arbeidsdeskundigen en TINT Apeldoorn.

Recente artikelen

Moja doorbreekt taalbarrières met vertaaltechnologie

  • Nieuws
  • Use case
  • Vertaaltechnologie

Saskia, Moja’s consulent van Werkleerbedrijf Lucrato vertelt: “We communiceerden met Google Translate en handen en voeten. Moja verstaat ook Arabisch maar kan het niet spreken. Op zijn werk bij  Hanos ontstond een situatie waarbij de werkgever Nederlands sprak tegen een collega die dit vervolgens weer naar het Arabisch vertaalde. Zo kon er iets besproken worden maar ideaal was het zeker niet. Moja is gemotiveerd om te werken, maar door de ...

Lees meer

Doorontwikkeling 3D printen binnen TINT en Lucrato

  • 3D-printer
  • Nieuws
  • Praktijk

Sinds 2023 werken TINT en Lucrato samen op het gebied van 3D printen. In de afgelopen jaren is er bij TINT onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van 3D printen, is er een eigen 3D printer gebouwd en is er verschillende keren een 3D print cursus gegeven. Tijdens de printcursus leren deelnemers verschillende vaardigheden. Ten slotte wordt beschreven dat medewerker Johnny na het afronden van de cursus gelijk aan de slag is gegaan met een printopdracht.

Lees meer

Studenten in de spotlight: Wat is hun bijdrage bij TINT?

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Onderzoek

Het doel van mijn onderzoek is om een mensgerichte AI-oplossing te vinden die werkinstructies kan aanpassen aan verschillende doelgroepen, zoals anderstaligen, mensen met een visuele beperking of werknemers met cognitieve uitdagingen. Tijdens mijn stage voer ik gesprekken met medewerkers en werkgevers om hun eisen en wensen in kaart te brengen en zo samen tot een gepast product te komen. ...

Lees meer

TINT Apeldoorn op de Zero Project Conference 2025 in Wenen: Inspiratie voor innovatie

  • Inclusie
  • Nieuws
  • TINT Apeldoorn

Van 5 tot 7 maart 2025 vond de Zero Project Conferentie 2025 plaats in Wenen, waar meer dan 1.000 deelnemers uit 90 landen samenkwamen om innovatieve oplossingen te delen om de arbeidsmarkt te veranderen naar een plek waar iedereen kan deelnemen. TINT Apeldoorn werd vertegenwoordigd door Lotte Jansen en Lysanne Scheijbeler, beide werkzaam bij het lectoraat Employability Transition en TINT. Met nieuwe inzichten, frisse inspiratie en waardevolle contacten keert het team van TINT Apeldoorn terug naar Nederland, vastbesloten om te blijven werken aan werk voor het arbeidspotentieel in regio Apeldoorn.

Lees meer
Lotte en Lysanne op de Zero Call Conference

Werkgeverssubsidie UWV afgerond: Brede Impact voor jong beschutte collega’s met OSS

  • Implementatie
  • Nieuws
  • Operator Support System

De afgelopen twee jaar hebben TINT en Lucrato een werkgeverssubsidie van het UWV ontvangen. Hiermee zijn twee Operator Support Systems (OSS) aangeschaft. Deze interactieve systemen worden ingezet voor de doelgroep jong beschut om nieuwe werkzaamheden uit te voeren. In dit artikel beschrijven we hoe dit proces is verlopen. 

Lees meer

Zelfstandig werken als je bijna niets kan zien: wat kan een werkgever bieden?

  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Bij Werkleerbedrijf Lucrato werken zo’n 1200 mensen die allemaal verschillend zijn. TINT en Lucrato werken samen om werk geschikter te maken voor verschillende mensen. Onlangs zijn er drie medewerkers gestart op een werkervaringsplek. Zij kunnen bijna niets of niets zien, samen zijn we gaan onderzoeken welke werkomstandigheden nodig zijn zodat deze medewerkers zo zelfstandig mogelijk werk kunnen uitvoeren.

Lees meer