Kunnen cobots effectief worden ingezet ter ondersteuning van werk bij arbeidsongeschikten - vooronderzoek

  • Cobot

Doelstelling

Kunnen cobots effectief worden ingezet om arbeidsongeschikten te ondersteunen in het uitvoeren van hun werk.

Onderzoek wordt uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de inzetbaarheid van cobots en de voor- en nadelen die dit met zich meebrengt. Zo kan er met meer duidelijkheid worden gewerkt naar het implementeren van cobots als ondersteuning bij arbeidsongeschikten.

Betrokken partijen

Student van Saxion, Janna Buijk, zorgde voor het vooronderzoek. Ze zorgde voor het literatuuronderzoek en een stuk field research bij 30 arbeidsdeskundigen. Arbeidsdeskundigen stelden vanuit hun rol vragen over het vooronderzoek.

Geleerde lessen

Het vooronderzoek heeft een aantal aanbevelingen opgeleverd die dienen als lessen voor het vervolg van het onderzoek

  • Er moet goed rekening worden gehouden met de arbeidstevredenheid van de werknemer. Bij het inzetten van cobots is er een risico op een afname van de werktevredenheid.
  • Ga goed in gesprek met de werkgever over de kosten van het inzetten van een cobot. Deze worden nog vaak verkeerd ingeschat.
  • Heb oog voor de eindgebruiker en de implementatie. Zorg ervoor dat je goed weet waarom de cobot wordt ingezet en of de werknemer bereid is deze te gebruiken.

Vervolg

Als dit onderzoek wordt voortgezet zullen er cobots worden ingezet om arbeidsongeschikten te helpen in hun werk.

Recente artikelen

Het ontwikkelen en inclusief maken van de technologie catalogus voor de doelgroep

  • Inclusieve technologie

Een technologie catalogus waar diverse technologieen te vinden zijn voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hoeontwikkel je deze en zorg je dat deze inclusief is.

Lees meer
beeld van een laptop

Impactinterview: dankzij technologie meer mensen duurzaam aan het werk

  • Impact
  • Inclusieve technologie

Het Nederlandse bedrijfsleven kampt met een chronisch personeelstekort. Een potentieel grote bron van nieuwe collega’s zijn mensen die nu nog aan de kant staan. Omdat zij afstand ervaren. Of te lang buiten het arbeidsproces hebben gestaan. Hen met ondersteunende inclusieve technologie inzetbaar krijgen voor uitdagend werk is de corebusiness van de Technohub Inclusieve Technologie (TINT). Lees welke impact TINT Apeldoorn maakt.

Lees meer
Student met een VR bril op

VDL Weweler neemt andere bedrijven mee in mogelijkheden inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • TINT Apeldoorn
  • VDL Weweler

Hoe kun je met technologie werk toegankelijker maken voor mensen met een beperking? Of mensen duurzaam inzetbaar maken? Deze vragen stonden centraal op de Technologische Kennismarkt op 16 juni, georganiseerd door VDL Weweler en TINT Apeldoorn. Op het event konden ondernemers verschillende technologieën bekijken, uitproberen en netwerken met gelijkgestemden.

Lees meer
Digital Twin

TINT Apeldoorn op practicumdag Weener XL

Weener XL organiseerde met het innovatieplatform LAB XL een inspirerende practicumdag met stands waarin verschillende inclusieve technologieën waren uitgestald. Ook TINT Apeldoorn was hierbij aanwezig. Lees meer over de practicumdag en een kleine sfeerimpressie.

Lees meer

Arbeidsdeskundigen op bezoek bij TINT Apeldoorn

3D printer, Operator Support System en Virtual Reality allemaal technologieën/ projecten waar studenten bij TINT Apeldoorn mee bezig zijn. Tien arbeidsdeskundigen van het UWV, arbodienst en private organisaties maakten kennis met de studenten en projecten van TINT Apeldoorn.

Lees meer

Best practice: inclusieve technologieën voor slechtziende fietsenmaker

Bart Nouws is een ondernemer met z’n eigen fietsspeciaalzaak. Hij repareert en verkoopt 2e hands fietsen. Bart is extreem slechtziend vanaf z’n 7e levensjaar. Z’n zicht is nu ca. 5% en verslechterd nog steeds. Z’n zicht is vooral slecht in het midden van z’n gezichtveld. Hij werkt alleen en heeft verschillende technologieën en methoden die hem daarbij helpen.

Lees meer