Best practice: inclusieve technologieën voor slechtziende fietsenmaker

Bedrijf

Bart Nouws is een ondernemer met z’n eigen fietsspeciaalzaak. Hij repareert en verkoopt 2e hands fietsen.

Doelgroep

Bart is extreem slechtziend vanaf z’n 7e levensjaar. Z’n zicht is nu ca. 5% en verslechterd nog steeds. Z’n zicht is vooral slecht in het midden van z’n gezichtveld. Hij werkt alleen en heeft verschillende technologieën en methoden die hem daarbij helpen.

Ingezette technologieën

Google Home aangesloten op agenda en computer

Via Google Home kan Bart notities en afspraken in z’n agenda zetten. Ook herinnert Google Home Bart wanneer hij binnenkort een afspraak heeft.
Voordelen: Bart is slechtziend en kan daarom slecht notities of afspraken in z’n agenda zetten. Via Google Home kan hij opnoemen wat hij moet onthouden of wat er in z’n agenda moet staan en daarnaast kan Google Home hem ook letterlijk vertellen wat voor opkomende afspraken hij heeft staan.

Beeldscherm Loop

Via de Beeldscherm Loop kunnen onderdelen of uitgeprinte pagina’s vergroot worden met uitstekende scherpte.
Voordelen: Bart is slechtziend en heeft moeite met het controleren van kleine onderdelen of het lezen van tekst. Via de Loop wordt het voorwerp dermate vergroot zodat het duidelijk zichtbaar is voor Bart.

Bekijk hieronder het filmpje van de Beeldscherm Loop.

Computersoftware van Babbage i.c.m. game muis

De software zorgt ervoor dat in en uitzoomen makkelijker is. Daarnaast kan het contrast en het kleurschema ook gemakkelijk aangepast worden. De game muis zorgt ervoor dat hij deze functionaliteiten snel en gemakkelijk kan gebruiken.
Voordelen: Doormiddel van inzoomen en het aanpassen van contrast of het kleurschema is het makkelijker voor Bart om dingen op z’n computer te lezen of in te typen.

Bekijk hieronder het filmpje van de computersoftware i.c.m. game muis.

Hand Loop

Via de Hand Loop kan tekst of onderdelen die aan een fiets vastzitten worden vergroot.
Voordelen: Net als bij de Beeldscherm Loop zorgt de Hand Loop dat Bart kleine onderdelen kan controleren door het te vergroten.  Alleen is Hand Loop is mobiel.

Bekijk hieronder het filmpje van de Hand Loop.