Hybride samenwerken begint met heldere teamafspraken

Wist je dat er in Nederland 600.000 mensen met een ondersteuningsbehoefte actief zijn op de arbeidsmarkt? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen die minder energie hebben dan gemiddeld of moeite hebben met zien of horen. Om fijn en effectief hybride samen te werken is het belangrijk dat je als team duidelijke afspraken maakt. Zo weet iedereen wat er van hem of haar wordt verwacht. De toolkit Inclusief Hybride Werken helpt je om deze afspraken op een inclusieve manier te maken. Zo profiteert iedereen van de flexibiliteit en autonomie die hybride werken biedt.

  • Inclusie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Dit artikel is samengesteld op basis van de informatie op inclusiefhybridewerken.nl

Over hybride werken

Sinds enkele jaren lijkt hybride werken een nieuwe standaard te zijn geworden. Deze combinatie van werken op kantoor en thuis, of op een andere externe locatie, vergroot de flexibiliteit van medewerkers en maakt de wereld kleiner. Daarbij moeten we niet vergeten dat er in Nederland ruim 600.000 mensen aan het werk zijn met een ondersteuningsbehoefte. In de praktijk blijkt dat juist deze groep nog weinig profiteert van de voordelen van hybride werken, terwijl dit juist ook voor hen een oplossing kan zijn om werk duurzaam en vitaal uit te voeren. Van ontoegankelijke werkplekken tot een gebrek aan sociale verbondenheid, het is tijd om hybride werken echt inclusief te maken.

Over de toolkit inclusief hybride werken

Samen met onder andere Rabobank, ProRail en UMC Utrecht ontwikkelden Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Saxion en Stichting Accessibility een gratis toolkit voor inclusief hybride werken. Onderzoek toont aan dat rekening houden met de behoeften van alle medewerkers, met of zonder een beperking, het hele team ten goede komt. Daarom is het belangrijk om alle medewerkers mee te nemen in het vormgeven van hybride werken. 

De toolkit zorgt ervoor dat iedereen kan profiteren van de flexibiliteit en autonomie die hybride werken biedtZo blijven medewerkers niet alleen vitaal en duurzaam inzetbaar, maar werken ze ook als gelijken samen. Ook zorgt een inclusief werkbeleid ervoor dat er meer kandidaten beschikbaar komen voor openstaande functies en rollen binnen de organisatie

Wat zit erin de toolkit?

Deze toolkit bestaat uit verschillende instrumenten die makkelijk en laagdrempelig inzetbaar zijn. Bijvoorbeeld het kompas, een vragenlijst die helpt om werkafspraken te maken die passen bij de behoeften van individuele medewerkers. De toolkit kan in zijn geheel gebruikt worden gebruikt maar kunnen ook los worden ingezet, afhankelijk van waar je rekening mee wilt houden en afspraken over wilt maken. Het helpt teamleiders, teamleden en HR na te denken en afspraken te maken over hoe hybride werken het beste past bij iedereen. 

Bij het vormgeven van hybride werken horen een aantal acties zoals het vormgeven van beleidskaders, afspraken maken over samenwerken en het aanpassen van gebouwen. Medewerkers die hybride werken kunnen zich meestal beter concentreren, zijn productiever en hebben een kortere herstelperiode van inspanning vergeleken met medewerkers die fulltime op kantoor werken. De manier waarop het werk is georganiseerd, ondersteunt de taak die moet worden uitgevoerd, in plaats van dat de taak wordt aangepast aan hoe het werk is ingericht.

Wat levert dat op?

Inclusief hybride werken is waardevol voor individuele werknemers en het hele team. Deze werkwijze creëert gelijkheid tussen medewerkers. Medewerkers ervaren meer autonomie en flexibiliteit, kunnen zich beter concentreren en herstellen sneller van inspanning. Dit is waardevol voor het hele team en de werkgever. Medewerkers geven bijvoorbeeld aan dat thuiswerken gedoe met reizen scheelt en de mogelijkheid om af en toe pauze te nemen. Ook wanneer iemand spraaksoftware gebruikt kan het prettig zijn om thuis te kunnen werken in plaats van in een drukke kantoortuin.

Meer weten? De toolkit is direct toepasbaar binnen je team. Download hem hier: Toolkit – InclusiefHybrideWerken

Gerelateerde artikelen

De Regio Deal is gevallen!

  • Nieuws
  • Regio Deal
  • Samenwerking

Afgelopen week werd bekendgemaakt welke projecten financiering ontvangen vanuit de Regio Deal ‘Sterker in 3D’. Wij zijn ontzettend trots dat onze samenwerking, die bijdraagt aan de brede welvaart en gericht zijn op thema’s die essentieel zijn voor de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen), onderdeel zijn van deze waardevolle initiatieven. Zo kunnen we samen werken aan beter werk voor het arbeidspotentieel.

Technologie als motor voor volwasseneneducatie (deel 2)

  • Kennisdeling
  • Nieuws
  • Onderwijs

In december verscheen het artikel technologie in de volwasseneducatie. Hierin werd de tol van inclusieve technologie besproken in het ondersteunen van volwassenen die moeite ervaren met basisvaardigheden zoals taal en rekenen. Deze week verscheen een tweede deel waarin Ina den Hollander en Ben Vaske beschrijven wat technologie zoals AI en ChatGPT kan betekenen voor in de volwasseneducatie. Het artikel combineert wetenschappelijk onderzoek met praktijkvoorbeelden, met als conclusie juist ook in de volwasseneducatie kan de inzet van technologie van grote waarde zijn.

Nieuwe telbakjes op werkplaats 9

  • 3D-printer
  • Inclusie
  • Nieuws

Joost is een van de productiemedewerkers op werkplaats 9. Wekelijks moet hij onderdelen nauwkeurig tellen en in zakjes verpakken. Het is belangrijk dat er altijd precies het goede aantal onderdelen in een zakje zit. Nauwkeurig tellen kan lastig zijn maar nu is er een handige oplossing: 3D-geprinte telbakjes.

Joeri print zijn eigen hulpmiddelen

  • 3D-printer
  • Inclusie
  • Praktijk

Joeri is productiemedewerker bij Lucrato. Een tijd geleden leerde Joeri tijdens onze 3D-printcursus hoe je een hulpstuk kunt ontwerpen en printen. Afgelopen week kwam er een nieuw proces waarbij heel nauwkeurig geboord moet worden. Joeri bedacht dat er een hulpstuk gemaakt moest worden waarmee het boren gemakkelijker en nauwkeuriger gedaan kon worden.