OSS: wat is het, wat kan het, wat doet het?

  • Operator Support System
  • OSS

Wat is een Operator Support Systeem (OSS) in Augmented Reality (AR)?

Een Operator Support Systeem, afgekort als OSS, is een baanbrekende toepassing van Augmented Reality (AR). Digitale informatie wordt hiermee naadloos geprojecteerd op de echte wereld. Dit geavanceerde systeem maakt gebruik van essentiële componenten, waaronder een beamer, een Kinect-sensor en speciale software. De cruciale rol van de software is om de beamer aan te sturen en gedetailleerde, stapsgewijze instructies op de fysieke omgeving te projecteren.

Afhankelijk van het specifieke werkproces kunnen deze instructies op maat worden geprogrammeerd voor het werkblad. Dit omvat bijvoorbeeld het markeren van opslagvakken waaruit onderdelen moeten worden gehaald, evenals visuele aanwijzingen die precies laten zien waar en hoe onderdelen moeten worden gemonteerd. De flexibiliteit van het systeem stelt ons in staat om instructies op verschillende manieren te ontwerpen, zoals het implementeren van gebruiksvriendelijke knoppen voor eenvoudige navigatie. We kunnen zelfs gedetailleerde afbeeldingen van onderdelen rechtstreeks op het werkblad projecteren. Deze aanpak kan worden aangepast aan de medewerker en het specifieke werkproces, zodat we altijd de meest effectieve methode kunnen vinden.

Onze doelen met de pilot

Ons doel is om medewerkers in staat te stellen zelfstandig complexe werkprocessen uit te voeren. Volgens Arkite, het systeem dat we gebruiken, biedt OSS 4 belangrijke voordelen:

  1. Eenvoudige visuele instructie. OSS begeleidt medewerkers met gemakkelijk te begrijpen visuele instructies, waardoor papieren handleidingen overbodig worden.
  2. Medewerkerstraining. Het systeem versnelt de leercurve van medewerkers en vergroot het zelfvertrouwen, wat de behoefte aan continue begeleiding vermindert.
  3. Flexibele productie. We kunnen OSS aanpassen om een breed scala aan werkprocessen uit te voeren op een beperkte ruimte.
  4. Verbeterde kwaliteit. Het systeem garandeert een consistente volgorde van stappen in het werkproces en vraagt medewerkers om elke stap te bevestigen, wat resulteert in een hogere productkwaliteit.

Partners in de pilot

Onze pilot wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met verschillende partners. Ijssel Technologie helpt bij het programmeren en implementeren van het systeem. SDD, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in automatisering van digitale printprocessen en document finishing, stellen hun werkprocessen open om door medewerkers van Lucrato te laten uitvoeren. Lucrato doet mee door haar medewerkers in te zetten en hierdoor ook te ontwikkelen. En tot slot is Saxion aangesloten om het geheel te onderzoeken en ondersteunen.

SDD

SDD staat voor Smart Dedicated Design. Het bedrijf is in 1999 opgericht door Roland Oudsen met als doel de nabewerking van digitale printprocessen te automatiseren. Dit doet SDD door koppelingen te maken tussen printers en de finishing apparatuur. Het bedrijf is gevestigd in Emst, midden in Nederland. In de loop der jaren is SDD gegroeid tot een volwaardige expertise partner op het gebied van document finishing met innovatieve oplossingen voor de digitale print markt. Er zijn meer dan 60 verschillende producten uitgebracht. Sinds 2004 is SDD ook importeur van finishing systemen van gerenommeerde merken zoals Plockmatic, Morgana, D&K, JBi, Uchida en Vivid. Vandaag de dag houdt SDD het volledig productieproces in eigen hand. Van ontwikkeling en design, tot productie, levering en onderhoud van document finishing oplossingen. De producten worden vanaf dag 1

ontwikkeld en gebouwd volgens de laatste wereldnormen en markteisen. SDD heeft inclusie én technologie hoog in het vaandel en is daarom een enorm geschikte partner voor deze pilot.

Tijdspad

We bevinden ons momenteel in de voorbereidingsfase en zullen doorgaan tot december van dit jaar. Vanaf januari begint de testfase met geselecteerde medewerkers, gevolgd door de uitrolfase tot ongeveer april. Vanaf dan kunnen we de resultaten gaan delen.

Kennisdeling

Voor TINT hechten we veel waarde aan kennisdeling. We zijn van plan om achteraf te delen:

  • Tip en trucs voor het gebruik van OSS, inclusief programmeertips
  • Onze ervaring met implementatie en ons testplan
  • Resultaten van onze tests met de doelgroep van beschutte medewerkers

Heb je vragen over het Operator Support systeem? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.