Personeelstekort? Technologie kan mensen die knelpunten ervaren duurzaam aan het werk krijgen!

Hoe zet je technologie in om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen meedraaien in een metalektro-bedrijf? Precies naar die vraag doet de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) onderzoek. Inmiddels is er een kennismodule ontwikkeld in oZone, het digitale kennisdeelplatform van A+O, die voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. “Wij laten zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

  • A+O Metalektro
  • Inclusieve technologie
  • oZone

“Bij onze Technohub Inclusieve Technologie is de centrale vraag: hoe kunnen we met behulp van technologie het werk zo aanpassen of versimpelen, dat het geschikt wordt voor mensen met een arbeidsbeperking”, zegt projectleider Elmer Schra. “Daarnaast kijken we binnen de Technohub er tevens naar hoe technologie ingezet kan worden om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een exoskelet, waardoor wordt voorkomen dat mensen met rug- of gewrichtsklachten uitvallen.”

Groot verborgen arbeidspotentieel

Het valt Schra op dat ook werkgevers in de metalektro vaak aangeven te kampen met personeelstekorten, maar tegelijkertijd koudwatervrees hebben om mensen met een arbeidsbeperking in te zetten. “Er wordt door werkgevers massaal geïnvesteerd in recruitmentbureaus om mensen te vinden. Vaak zonder succes. Terwijl er een grote groep mensen met de arbeidsbeperking is die graag zou willen werken. Daar zit voor werkgevers een groot verborgen arbeidspotentieel. Als Technohub willen wij laten zien dat het met behulp van technologie mogelijk is om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

Lees het volledige artikel op de website van A+O metalektro.

Recente artikelen

TINT: Technologie als stimulans voor inclusief werkgeverschap

  • Inclusieve technologie

“Met nieuwe technologieën ben je flexibeler als het gaat om personeel dat je kunt inzetten. Bij de huidige arbeidsmarktschaarste ontstaat bij bedrijven hiervoor ook veel meer interesse: buiten de traditionele vijver vissen”.

Lees meer

Open je kansen met technologie

  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Operator Support System

Inspirerende sprekers, kennismaking met technologieën en de Technohub Inclusieve Technologie. Dit allemaal en meer tijdens het mini-syposium ‘Open je kansen met technologie’. Hier volgt een terugblik. 

Lees meer

Vervolgonderzoek: de toegevoegde waarde van Operator Support System

  • Operator Support System

In februari publiceerden wij het artikel: Wat is de toegevoegde waarde van een Operator Support System voor werkleerbedrijf Lucrato? Hier is een vervolgonderzoek uitgekomen. We nemen je mee in de geleerde lessen en opbrengsten.

Lees meer
Operator Support System

Kan de inzet van 3D-printers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers – verkennend onderzoek

  • 3D-printer

Een verkennend onderzoek of de inzet van 3D printers, binnen Werkleerbedrijf Lucrato, kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van werknemers. Is het een hype of een levensvatbare duurzame investering?

Lees meer
close up van 3D printer

Kunnen cobots effectief worden ingezet ter ondersteuning van werk bij arbeidsongeschikten - vooronderzoek

  • Cobot

Een vooronderzoek om een beter beeld te krijgen van de inzetbaarheid van cobots en de voor- en nadelen die dit met zich meebrengt.

Lees meer
Man met cobot aan het werk

Ontwikkelen werkwijze voor begeleiders bij VR voor loopbaanoriëntatie

  • Loopbaanorientatie
  • Virtual Reality

Virtual Reality baanorientatie inzetten bij medewerkers van Werkleerbedrijf Lucrato. Maar hoe pak je dit aan als begeleider?

Lees meer
VRouw met een zwart VR bril op
TINT help center