Van idee tot impact: een 3D-geprinte drinkdop-pers als hulpmiddel

De 3D-printer; Eén van de technologieën die je in onze Techohub kan vinden. Bij TINT wordt de veelzijdigheid van de 3D print technologie onder andere ingezet om hulpstukken te creëren die werkprocessen efficiënter en duurzamer maken. Onze deuren staan open voor kandidaten en teamleiders van de werkvloer van Lucrato, waar ze hun ideeën kunnen delen en ontwerpen. Vervolgens kunnen ze de hulpstukken tot leven laten komen met behulp van de 3D printer. Op deze wijze wordt de 3D printer zo ingezet dat het bijdraagt aan een inclusieve en duurzame arbeidsmarkt én daadwerkelijk aansluit bij vraagstukken waar de werknemers bij Lucrato tegenaan lopen.

  • 3D-printer
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Inclusieve technologie

Wij delen graag één van deze creatieve en innovatieve hulpstukken met jullie: de drinkdop-pers. Het hulpstuk ondersteunt bij het aandrukken van een kapje op een drinkdop, door middel van een hefboom. Door de pers worden de duimen niet belast, het is langer vol te houden en mensen met minder kracht krijgen ook de kans deze taak uit te voeren. De drinkdop-pers is een goed voorbeeld van hoe de 3D printer kan bijdragen aan het efficiënter maken van werkprocessen en dus kan bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

De drinkdop-pers is een van de ideeën die is ontstaan op de werkvloer van Lucrato. Na een levering van 9000 drinkdoppen die in elkaar geklikt moesten worden, kwam een van de medewerkers met het creatieve idee om de handeling minder belastend te maken. Ze stapte naar de TINT met dit idee en heeft samen met onze stagiair mechatronica het hulpstuk ontwikkeld.

Na een paar uur printen was het tijd om de drinkdop-pers in actie te zien. Gebruikers van de drinkdop-pers merkten direct op dat de handeling aanzienlijk lichter is geworden. Aan het einde van de week was niet alleen de levering voltooid, maar hadden medewerkers ook geen last van vermoeide handen!

In de onderstaande video wordt weergegeven hoe de drinkdop-pers in de praktijk wordt gebruikt.