Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen.

  • Anderstaligen
  • Studentverhaal
  • TINT Apeldoorn

Bowi heeft een artikel geschreven over haar scriptie bij TINT.

Even voorstellen

Mijn naam is Bowi en ik volg de opleiding Human Resource Management op het Saxion in Deventer. Voor mijn opleiding ben ik bezig met een onderzoek binnen de TINT, waarin ik me heb verdiept in een vraagstuk omtrent het werkbehoud bij Syrische en Eritrese statushouders. Dit is een doelgroep binnen Lucrato die het vergeleken met andere statushouders moeilijker hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit komt door verschillende factoren waaronder de taal. Een andere belangrijke factor zijn cultuurverschillen op de werkvloer. Deze cultuurverschillen zorgen voor misverstanden op de werkvloer waardoor er vaak onbegrip is.  

Inhoud van het onderzoek

Ik ben begonnen met gesprekken voeren om het vraagstuk concreter te maken en de vraag achter de vraag te begrijpen. Vervolgens heb ik mij meer verdiept in onderwerpen zoals: inburgering, cultuur en interculturele communicatie. Deze onderwerpen bleken relevant voor het vervolg van mijn onderzoek. Met de kennis van deze onderwerpen heb ik interviews gehouden met statushouders en werkbegeleiders om er zo achter te komen tegen welke knelpunten ze aanlopen op de werkvloer. De informatie die uit deze interviews wordt opgehaald zal meerdere keren nog besproken worden met verschillende belangstellenden om zo tot de kern te kunnen komen. Het doel van het onderzoek is komen tot een programma van eisen voor een mogelijke leerinterventie, waardoor ze geholpen kunnen worden met communiceren op de werkvloer. 

 Geleerde lessen

Ik heb afgelopen periode veel meer geleerd over de moeilijkheden die statushouders ervaren wanneer ze in Nederland aankomen, maar ook over de weg die ze moeten bewandelen om weer aan werk te komen. Met name het vluchtverhaal van een consulent binnen Lucrato heeft veel indruk op mij gemaakt. Wat mij positief heeft verrast de afgelopen periode is de hoeveelheid steun en hulp die je binnen TINT krijgt van iedereen. De andere studenten die ook bezig zijn met hun onderzoeken denken graag mee. Vervolgens staan ook Ronald en Lysanne klaar om je te helpen wanneer je tegen dingen aanloopt. Dit heeft een positief effect gehad op het verloop van mijn onderzoek  

TINT heeft mij met name geholpen met mijn ontwikkeling op persoonlijk gebied. De verschillende thema’s die centraal stonden tijdens de Learning Community’s waren erg inspirerend. Het was leuk om ook de groei te zien bij andere groepsgenoten en daar ook samen verder over te kunnen praten gedurende ieder zijn scriptie tijd. Al met al kijk ik terug op een leerzame en ook gezellige tijd!!  

Op dit moment is Bowi bezig met de afronding van haar scriptie. Wilt u meer weten over de onderzoeksresultaten en de huidige stand van zaken? Neem dan gerust contact met ons op via tint@lucrato.nl

Recente artikelen

Oefenen op de werkvloer bij Lucrato

  • Best practice
  • Nieuws
  • Praktijk

Bij Lucrato krijgen werknemers de kans om basisvaardigheden te ontwikkelen onder werktijd. Deze initiatieven zijn gebundeld in het programma oefenen op de werkvloer. Hierbij ligt de focus op mensen met Nederlands als eerste taal (NT1). Op deze manier kan de werkgever werknemers ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers hebben hier op werk en thuis veel baat bij.

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Hybride samenwerken begint met heldere teamafspraken

  • Inclusie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Sinds enkele jaren lijkt hybride werken een nieuwe standaard te zijn geworden. Deze combinatie van werken op kantoor en thuis, of op een andere externe locatie, vergroot de flexibiliteit van medewerkers en maakt de wereld kleiner. Daarbij moeten we niet vergeten dat er in Nederland ruim 600.000 mensen aan het werk zijn met een ondersteuningsbehoefte. In de praktijk blijkt dat juist deze groep nog weinig profiteert van de voordelen van hybride werken, terwijl dit juist ook voor hen een oplossing kan zijn om werk duurzaam en vitaal uit te voeren. Van ontoegankelijke werkplekken tot een gebrek aan sociale verbondenheid, het is tijd om hybride werken echt inclusief te maken. 

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op bezoek bij TINT: "Met een inclusieve bril op terug naar Den Haag

  • Inclusie
  • Kennissessie
  • Nieuws

Op maandag 30 juni verwelkomden we vijftien beleidsmedewerkers van drie ministeries – Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Klimaat, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze kwamen langs met één gezamenlijke vraag: Wat is de impact van inclusieve technologie op de arbeidsmarkt? 

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Ferlin: Duurzaamheid, efficiëntie en brede instroom

  • Best practice
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Ferlin probeert, ongeacht opleiding of ervaring, te kijken naar wat iemand al kan of wil ontwikkelen. Door een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken krijgen meer mensen de kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het aanbod van mensen groter waardoor minder vacatures onvervuld blijven.

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Wat we van schoonmakers kunnen leren over duurzame inzetbaarheid? Heel veel.

  • bedrijven
  • Best practice
  • Duurzame inzetbaarheid

In de schoonmaakbranche is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het versterken van eigen regie op het werk. De uitkomst? Medewerkers floreren in een ondersteunend werkklimaat met ruimte voor autonomie, waardering én technologie die ondersteunt in plaats van vervangt. Bij TINT Apeldoorn herkennen we dit als geen ander. Wij werken dagelijks aan inclusieve technologie die mensen helpt grip te krijgen op werk – ook als dat niet vanzelfsprekend is. Het mooie aan dit onderzoek? Het laat zien dat goede technologie mensen niet overbodig maakt, maar juist ruimte geeft voor menselijkheid, verbinding en werkplezier.

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Studenten Fysiotherapie bij TINT: Tilondersteuning in de praktijk

  • Exoskelet
  • Nieuws
  • Praktijk

Elk semester dragen verschillende getalenteerde studenten bij aan de projecten van TINT. Tristan en Vera doen onderzoek naar de inzet van tilondersteuning, zoals exoskeletten, op de werkvloer. Eerst wordt in kaart gebracht waar het lichaam het meest wordt belast, vervolgens worden oplossingen getest. In dit interview lees je hoe het er op dit moment voor staat en blikken we vooruit naar de komende tijd.

Lees meer
Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer