Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen.

  • Anderstaligen
  • Studentverhaal
  • TINT Apeldoorn

Bowi heeft een artikel geschreven over haar scriptie bij TINT.

Even voorstellen

Mijn naam is Bowi en ik volg de opleiding Human Resource Management op het Saxion in Deventer. Voor mijn opleiding ben ik bezig met een onderzoek binnen de TINT, waarin ik me heb verdiept in een vraagstuk omtrent het werkbehoud bij Syrische en Eritrese statushouders. Dit is een doelgroep binnen Lucrato die het vergeleken met andere statushouders moeilijker hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit komt door verschillende factoren waaronder de taal. Een andere belangrijke factor zijn cultuurverschillen op de werkvloer. Deze cultuurverschillen zorgen voor misverstanden op de werkvloer waardoor er vaak onbegrip is.  

Inhoud van het onderzoek

Ik ben begonnen met gesprekken voeren om het vraagstuk concreter te maken en de vraag achter de vraag te begrijpen. Vervolgens heb ik mij meer verdiept in onderwerpen zoals: inburgering, cultuur en interculturele communicatie. Deze onderwerpen bleken relevant voor het vervolg van mijn onderzoek. Met de kennis van deze onderwerpen heb ik interviews gehouden met statushouders en werkbegeleiders om er zo achter te komen tegen welke knelpunten ze aanlopen op de werkvloer. De informatie die uit deze interviews wordt opgehaald zal meerdere keren nog besproken worden met verschillende belangstellenden om zo tot de kern te kunnen komen. Het doel van het onderzoek is komen tot een programma van eisen voor een mogelijke leerinterventie, waardoor ze geholpen kunnen worden met communiceren op de werkvloer. 

 Geleerde lessen

Ik heb afgelopen periode veel meer geleerd over de moeilijkheden die statushouders ervaren wanneer ze in Nederland aankomen, maar ook over de weg die ze moeten bewandelen om weer aan werk te komen. Met name het vluchtverhaal van een consulent binnen Lucrato heeft veel indruk op mij gemaakt. Wat mij positief heeft verrast de afgelopen periode is de hoeveelheid steun en hulp die je binnen TINT krijgt van iedereen. De andere studenten die ook bezig zijn met hun onderzoeken denken graag mee. Vervolgens staan ook Ronald en Lysanne klaar om je te helpen wanneer je tegen dingen aanloopt. Dit heeft een positief effect gehad op het verloop van mijn onderzoek  

TINT heeft mij met name geholpen met mijn ontwikkeling op persoonlijk gebied. De verschillende thema’s die centraal stonden tijdens de Learning Community’s waren erg inspirerend. Het was leuk om ook de groei te zien bij andere groepsgenoten en daar ook samen verder over te kunnen praten gedurende ieder zijn scriptie tijd. Al met al kijk ik terug op een leerzame en ook gezellige tijd!!  

Op dit moment is Bowi bezig met de afronding van haar scriptie. Wilt u meer weten over de onderzoeksresultaten en de huidige stand van zaken? Neem dan gerust contact met ons op via tint@lucrato.nl

Recente artikelen

Een mijlpaal voor Lucrato: De Cobot is Er!

  • Cobot
  • Nieuws

Vandaag is een bijzondere dag bij Lucrato! Na hard werken en een uitstekende samenwerking tussen TINT Apeldoorn en Lucrato, is de co-bot officieel geïmplementeerd op de werkvloer. Deze slimme assistent is klaar om de medewerkers te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Lees meer

Studentverhaal: op naar een skillsgerichte arbeidsmarkt

  • Game-based assessment
  • Studentverhaal

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Nick heeft bij TINT onderzoek gedaan naar een skillsgerichte arbeidsmarkt.

Lees meer

Praktijkpublicatie: Taalbarrières op de werkvloer overbruggen met vertaaltechnologie

  • Nieuws
  • Onderzoek
  • Vertaaltechnologie

Inclusieve technologie biedt ondersteuning aan mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op de werkvloer. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een fysieke, cognitieve, psychosociale, of andere arbeidsbelemmering. In hoeverre biedt inclusieve vertaaltechnologie een uitkomst? Nikki Wamelink, Maud Smeenk, Lotte Jansen, Ines Schell en Sjoerd de Vries schreven hier samen een praktijkpublicatie over welke is gepubliceerd in Sociaal bestek.

Lees meer

Best Practice: Labora Quadratum geeft het sollicitatieproces opnieuw vorm

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Labora Quadratum besloot de sollicitatieprocedure te vervangen met een kennismakingsgesprek om nieuwe medewerkers te vinden voor logistiek en productie. Daarnaast hebben ze recent een voorschakeltraject gestart waarbij ze statushouders helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Lees meer
Vertaaltechnologie in gebruik

Inclusieve technologie als motor voor volwasseneneducatie

  • Nieuws

In het artikel 'Technologie in de volwasseneneducatie' wordt de rol van inclusieve technologie besproken in het ondersteunen van volwassenen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Lees meer

Solliciteren kun je leren: leen de VR-sollicitatietraining!

  • Lucrato
  • Nieuws
  • Praktijk
  • Virtual Reality

Plak CV van de kandidaat in het systeem, kies een passende vacature uit en klik op start. Zet de VR-bril op bij de kandidaat en hij of zij waant zich in een levensechte kantoorruimte. Hier kun je veilig oefenen met sollicitatiegesprekken en krijg je naar afloop in de VR-omgeving gerichte feedback op wat al heel goed ging en waar nog kans voor ontwikkeling ligt!

Lees meer