Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat inclusieve technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?

  • Best practice
  • Kennisdeling
  • Nieuws
  • Werkgevers

In dit artikel lichten we een praktijkgerichte casus uit die laat zien hoe zij binnen hun bedrijf werken met onderwerpen als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Foenix heeft 4 locaties: het innamepunt, de 3 kringloopwinkels en het circulair ambachtscentrum dagelijks in voor een circulaire en inclusieve samenleving. Op jaarbasis worden hier ruim 800 participatietrajecten aangeboden, onder andere in samenwerking met onderwijsinstellingen en leerwerkbedrijven.

Lef en maatwerk combineren

Foenix laat zien dat je voor een inclusieve arbeidsmarkt groot moet denken, maar juist met kleine veranderingen kan beginnen. Er wordt een cultuur gebouwd waarin iedereen welkom is en zich ook welkom voelt. Zo zijn er allerlei verschillende werkplekken gecreëerd die fysiek laagdrempelig toegankelijk zijn. Maar hierin wordt ook rekening gehouden met mensen die graag in een prikkelarme omgeving willen werken. Foenix werkt met zeer verschillende medewerkers en biedt hiervoor maatwerk zoals aangepaste werktijden, hulpmiddelen of coaching. Met verschillende stakeholders kijken ze wat nodig is voor een medewerker om te groeien en bloeien.
Bij Foenix vinden ze dit logisch, maar je moet als werkgever wel bewust de tijd en ruimte nemen hier samen over na te denken! Dit komt ook in de communicatie naar voren door inclusief taalgebruik toe te passen. Maar ook door toegankelijke vacatureteksten te schrijven. Geen lange zinnen of onduidelijke termen als ‘een zelfstandige teamplayer’, maar korte zinnen en concrete verwachtingen.

In 1982 is Foenix als burgerinitiatief opgericht omdat men vond dat het beter kon en wilde werken aan een duurzame en betrokken samenleving. De achterliggende gedachte van deze best practice is dus iedere medewerker de kans geven om mee te werken aan de eigen ontwikkeling, ieder met eigen leerdoelen. Dit draagt bij aan het doorbreken van sociaal isolement en het creëren van duurzame contacten, waardoor niemand langs de zijlijn hoeft te staan.

Persoonlijke en maatschappelijke winst

De concrete winst van deze aanpak is aanzienlijk, in de eerste plaats voor de medewerkers maar ook voor het bedrijf. Een fijne plek geeft medewerkers de kans werknemersvaardigheden op te doen, positieve ervaringen te krijgen in hun werk en mogelijk een opstap naar duurzame uitstroom. Foenix ziet dat de aandacht voor de mens maakt dat medewerkers meer betrokken zijn en blijven waardoor het verloop en de kosten voor werving en inwerken dalen. Een toegankelijke werkplek voorkomt fysieke en mentale overbelasting. Dit bevordert het welzijn van medewerkers, met als resultaat minder uitval en verzuimkosten. Daarnaast versterkt toegankelijkheid de reputatie van Foenix als maatschappelijk betrokken werkgever, wat belangrijk is voor klanten en andere stakeholders.

Samenwerking met TINT

Foenix is een trouwe samenwerkingspartner van TINT op het gebied van inclusieve technologie. Zo was er een pilot met vertaaltechnologie en is Rob, student toegepaste psychologie en stagiair bij TINT, bezig met het implementeren van duurzame werkinstructies bij de kledingsorteerlijn. Hierin leren we samen. Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie in jouw organisatie een rol kan gaan spelen? Heb je een vraag aan ons of wil je een technologie lenen? Neem dan contact met ons op via tint@lucrato.nl

 - Kit

Recente artikelen

Oefenen op de werkvloer bij Lucrato

  • Best practice
  • Nieuws
  • Praktijk

Bij Lucrato krijgen werknemers de kans om basisvaardigheden te ontwikkelen onder werktijd. Deze initiatieven zijn gebundeld in het programma oefenen op de werkvloer. Hierbij ligt de focus op mensen met Nederlands als eerste taal (NT1). Op deze manier kan de werkgever werknemers ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers hebben hier op werk en thuis veel baat bij.

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

Hybride samenwerken begint met heldere teamafspraken

  • Inclusie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Sinds enkele jaren lijkt hybride werken een nieuwe standaard te zijn geworden. Deze combinatie van werken op kantoor en thuis, of op een andere externe locatie, vergroot de flexibiliteit van medewerkers en maakt de wereld kleiner. Daarbij moeten we niet vergeten dat er in Nederland ruim 600.000 mensen aan het werk zijn met een ondersteuningsbehoefte. In de praktijk blijkt dat juist deze groep nog weinig profiteert van de voordelen van hybride werken, terwijl dit juist ook voor hen een oplossing kan zijn om werk duurzaam en vitaal uit te voeren. Van ontoegankelijke werkplekken tot een gebrek aan sociale verbondenheid, het is tijd om hybride werken echt inclusief te maken. 

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op bezoek bij TINT: "Met een inclusieve bril op terug naar Den Haag

  • Inclusie
  • Kennissessie
  • Nieuws

Op maandag 30 juni verwelkomden we vijftien beleidsmedewerkers van drie ministeries – Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Klimaat, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze kwamen langs met één gezamenlijke vraag: Wat is de impact van inclusieve technologie op de arbeidsmarkt? 

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

Ferlin: Duurzaamheid, efficiëntie en brede instroom

  • Best practice
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Ferlin probeert, ongeacht opleiding of ervaring, te kijken naar wat iemand al kan of wil ontwikkelen. Door een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken krijgen meer mensen de kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het aanbod van mensen groter waardoor minder vacatures onvervuld blijven.

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

Wat we van schoonmakers kunnen leren over duurzame inzetbaarheid? Heel veel.

  • bedrijven
  • Best practice
  • Duurzame inzetbaarheid

In de schoonmaakbranche is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het versterken van eigen regie op het werk. De uitkomst? Medewerkers floreren in een ondersteunend werkklimaat met ruimte voor autonomie, waardering én technologie die ondersteunt in plaats van vervangt. Bij TINT Apeldoorn herkennen we dit als geen ander. Wij werken dagelijks aan inclusieve technologie die mensen helpt grip te krijgen op werk – ook als dat niet vanzelfsprekend is. Het mooie aan dit onderzoek? Het laat zien dat goede technologie mensen niet overbodig maakt, maar juist ruimte geeft voor menselijkheid, verbinding en werkplezier.

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt

Studenten Fysiotherapie bij TINT: Tilondersteuning in de praktijk

  • Exoskelet
  • Nieuws
  • Praktijk

Elk semester dragen verschillende getalenteerde studenten bij aan de projecten van TINT. Tristan en Vera doen onderzoek naar de inzet van tilondersteuning, zoals exoskeletten, op de werkvloer. Eerst wordt in kaart gebracht waar het lichaam het meest wordt belast, vervolgens worden oplossingen getest. In dit interview lees je hoe het er op dit moment voor staat en blikken we vooruit naar de komende tijd.

Lees meer
Bij Foenix is inclusie het uitgangspunt
KIT Logo