Best practice: het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking op de werkvloer bij een fietsfabrikant

Man bezig met montage fiets

Bedrijf

Van Raam B.V. is fietsfabrikant en maakt aangepaste fietsen (driewielers) voor mensen met een beperking. Van Raam heeft 230 mensen in dienst, waarvan 9 mensen met een beperking/ afstand tot de arbeidsmarkt.

Product

Aangepaste en speciale fietsen. Er zijn verschillende modellen en bijna het gehele proces wordt intern gedaan: ontwikkeling, metaalbewerking, kwaliteitstesten, montage, reparatie en dealership.

Doelgroep

Mensen met een fysieke beperking

Uitdaging

Medewerkers zijn beperkt in hun belastbaarheid. Hierdoor kunnen ze fysieke werkzaamheden, maar kort uitvoeren.

Oplossing

Elke assemblage medewerker heeft z’n eigen takel op zijn werkplek. Door het installeren van de takels kan de fietsframe van het begin tot het einde van het proces binnen de afdeling worden vervoerd. Hierdoor is er geen tot weinig fysieke inspanning nodig bij het verplaatsen van materiaal.
De vakman kan op zijn eigen positie blijven staan en collega’s met een fysieke beperking kunnen de collega assisteren en helpen. Bijvoorbeeld de spuiter die frames in een bepaalde kleur spuit.
Geen AGV (Automated guided vehicle) gebruiken voor bevoorraden en logistiek, maar gebruik maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reeds ingezette technologie

Voor de kwaliteitscontrole wordt gebruik gemaakt van de automatische scan. Daarnaast maakt men binnen Van Raam gebruik van onderdelen die worden gemaakt door de 3D printer.