Best practice: het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking op de werkvloer bij een fietsfabrikant

Man bezig met montage fiets

Bedrijf

Van Raam B.V. is fietsfabrikant en maakt aangepaste fietsen (driewielers) voor mensen met een beperking. Van Raam heeft 230 mensen in dienst, waarvan 9 mensen met een beperking/ afstand tot de arbeidsmarkt.

Product

Aangepaste en speciale fietsen. Er zijn verschillende modellen en bijna het gehele proces wordt intern gedaan: ontwikkeling, metaalbewerking, kwaliteitstesten, montage, reparatie en dealership.

Doelgroep

Mensen met een fysieke beperking

Uitdaging

Medewerkers zijn beperkt in hun belastbaarheid. Hierdoor kunnen ze fysieke werkzaamheden, maar kort uitvoeren.

Oplossing

Elke assemblage medewerker heeft z’n eigen takel op zijn werkplek. Door het installeren van de takels kan de fietsframe van het begin tot het einde van het proces binnen de afdeling worden vervoerd. Hierdoor is er geen tot weinig fysieke inspanning nodig bij het verplaatsen van materiaal.
De vakman kan op zijn eigen positie blijven staan en collega’s met een fysieke beperking kunnen de collega assisteren en helpen. Bijvoorbeeld de spuiter die frames in een bepaalde kleur spuit.
Geen AGV (Automated guided vehicle) gebruiken voor bevoorraden en logistiek, maar gebruik maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Reeds ingezette technologie

Voor de kwaliteitscontrole wordt gebruik gemaakt van de automatische scan. Daarnaast maakt men binnen Van Raam gebruik van onderdelen die worden gemaakt door de 3D printer.

Gerelateerde artikelen

Ecolution: productieprocessen en persoonlijke groei

  • Best practice
  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Ecolution Design bouwt duurzame pods. Door het assemblageproces in kleine blokken op te delen kunnen medewerkers op hun eigen tempo verschillende nieuwe werkzaamheden aanleren. In een duurzame arbeidsmarkt staat de mens centraal en is er ruimte om vaardigheden en talenten in te zetten. In dit artikel wordt de inspirerende werkwijze van Ecolution beschreven aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Lagemaat: Groot denken, klein beginnen – met vertrouwen als fundament

  • Best practice
  • Lagemaat
  • Nieuws

Lagemaat bouwt aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen een plek kan vinden. Mensen die eerder aan de rand van de arbeidsmarkt werden geplaatst zijn bij Lagemaat de kern van de organisatie. Door ruimte te geven aan ontwikkeling. Door te pionieren met vertrouwen en door samen waarde te creëren. Hierdoor groeit niet alleen de medewerker maar ook de organisatie als geheel.

BproCare: Innovatieve producten inclusief produceren

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

Bedrijven staan voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. in Dit artikel laten we zien hoe BproCare innovatie met inclusie combineert. BproCare ontwikkelt innovatieve zorgtechnologie en laat deze assembleren door productiemedewerkers van Leerwerkbedrijf Lucrato in Apeldoorn.

VDL Weweler: Inclusie begint bij vertrouwen en structuur

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

VDL Weweler bouwt mee aan een inclusieve arbeidsmarkt. Samen met een softwareprogrammeur hebben ze een assemblagelijn gebouwd welke de machines automatisch instelt en met geautomatiseerde werkinstructies. Grote mappen of gekreukelde papieren zijn nu verleden tijd. Daarbij kunnen nu veel meer mensen de werkzaamheden uitvoeren, ook wanneer ze niet kunnen lezen of de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.