Wat we van schoonmakers kunnen leren over duurzame inzetbaarheid? Heel veel.

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, worden organisaties gedwongen om anders naar arbeid te kijken. TINT gelooft dat technologie hierin een krachtige rol speelt: als middel om personeelstekorten op te vangen, duurzame inzetbaarheid te stimuleren en arbeidsvraagstukken op te lossen – met oog voor iedereen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In dit artikel delen we een onderzoek van Arjella van Scheppingen in samenwerking met onderzoekers van Saxion en Windesheim naar het werkplezier van schoonmakers en glazenwassers.

  • bedrijven
  • Best practice
  • Duurzame inzetbaarheid

Hoe zorgen we ervoor dat álle medewerkers grip krijgen op hun werk, zich gewaardeerd voelen en duurzaam inzetbaar blijven? In de schoonmaak- en glazenwassersbranche is hier de afgelopen jaren intensief praktijkonderzoek naar gedaan: ‘Eigen regie in de schoonmaak- en glazenwassersbrache.’ Het antwoord ligt verrassend genoeg niet enkel bij de medewerker, maar juist in de kracht van een ondersteunend werkklimaat – iets wat wij bij TINT Apeldoorn dagelijks proberen te stimuleren. Een ondersteunend werkklimaat bestaat volgens dit onderzoek uit drie dingen:

  • Competentie: Werknemers hebben vertrouwen in eigen kunnen, ervaren succes en worden gewaardeerd en erkend.
  • Verbondenheid: Samen leren, relaties opbouwen en onderhouden
  • Autonomie: Werknemers doen betekenisvolle dingen, mogen zichzelf zijn en krijgen ruimte om keuzes te maken.

Een ondersteunend werkklimaat, wat levert dat op?

In het derde en laatste deelonderzoek werden schoonmakers veel betrokken. Om samen te onderzoeken hoe een ondersteunend werkklimaat er in de schoonmaakbranche uitziet. Dat begon met luisteren naar de mensen op de werkvloer. Wat maakt een werkdag prettig? Wat kan beter? En hoe blijven we samen vitaal aan het werk?

De uitkomst? Wanneer medewerkers zich gehoord en veilig voelen, durven ze initiatief te nemen en actief bij te dragen aan verbeteringen op de werkvloer. Medewerkers weten hoe ze goed voor zichzelf en hun collega’s zorgen. Bijvoorbeeld door samen te pauzeren in de kantine of fysiek zwaar en minder zwaar werk af te wisselen. Maar ze zien ook dat ze door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel soms te lang doorwerken of na het werk weinig tijd nemen om te herstellen.

Werknemers actief betrekken bij het creëren van een ondersteunend werkklimaat raakt aan de kern van een inclusieve arbeidsmarkt: een plek waar iedereen – ongeacht achtergrond, taal of beperking – de ruimte krijgt om mee te doen en mee te denken. Inclusie begint niet bij beleid, maar bij praktijk: bij het serieus nemen van mensen en hun werk.

De rol van technologie

Een mooi inzicht uit het onderzoek: medewerkers staan zeker niet afwijzend tegenover technologie, zolang het hen ondersteunt in plaats van vervangt. Robots kunnen zwaar fysiek werk overnemen, maar de sociale waarde van werk blijft bij de mens. Dat benadrukt voor ons bij TINT het belang van mensgerichte technologie: innovaties die niet alleen efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan gezondheid, samenwerking en werkplezier.

En nu?

Bij TINT werken we dagelijks aan de verbinding tussen mens en technologie. De aanpak van dit onderzoeksamen zien, samen delen, samen doenis breed toepasbaar. Niet alleen in de schoonmaak, maar in elke sector waar we technologie en inclusie hand in hand willen laten gaan. Het rapport laat zien dat duurzame inzetbaarheid begint bij een cultuur van competentie, verbondenheid en autonomie. Samen bouwen we aan een toekomst waarin niemand wordt uitgesloten – en technologie werkt vóór mensen, niet andersom.

Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie in jouw organisatie een rol kan gaan spelen? Heb je een vraag aan ons of wil je een technologie lenen? Neem dan contact met ons op via tint@lucrato.nl

Gerelateerde artikelen

Empathieverhoging bij werkgevers: Een toolbox voor een inclusieve werkvloer

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Christian, voormalig Toepast Psychologie student bij TINT, heeft in opdracht van Lucrato onderzoek gedaan naar empathieverhoging bij werkgevers. De opdracht kwam voort uit de bevinding dat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak verzuimen wanneer ze geplaatst worden bij externe opdrachtgevers. Volgens de betrokken consulenten heeft dit voornamelijk te maken met een gebrek aan empathie en begrip vanuit werkgevers. Empathie speelt een cruciale rol in het creëren van een inclusieve werkomgeving, waarin meer ruimte ontstaat voor werknemers met verschillende talenten en achtergronden.

Van idee tot impact: een 3D-geprinte drinkdop-pers als hulpmiddel

  • 3D-printer
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Inclusieve technologie
  • Lichamelijk Knelpunt
  • Nieuws

De 3D-printer; Eén van de technologieën die je in onze Techohub kan vinden. Bij TINT wordt de veelzijdigheid van de 3D print technologie onder andere ingezet om hulpstukken te creëren die werkprocessen efficiënter en duurzamer te maken.

Best practice: inclusieve technologieën voor slechtziende fietsenmaker

  • Best practice
  • Nieuws

Bart Nouws is een ondernemer met z’n eigen fietsspeciaalzaak. Hij repareert en verkoopt 2e hands fietsen. Bart is extreem slechtziend vanaf z’n 7e levensjaar. Z’n zicht is nu ca. 5% en verslechterd nog steeds. Z’n zicht is vooral slecht in het midden van z’n gezichtveld. Hij werkt alleen en heeft verschillende technologieën en methoden die hem daarbij helpen.

Best practice: inclusieve technologie in een kantooromgeving

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

Hoe maak je in een kantooromgeving gebruik van inclusieve technologie? Rabobank deelt hun best practice.

logo Rabobank: mens op een kompas