Terugblik op inspirerende A+O metalektrodag

Afgelopen vrijdag organiseerde A+O Metalektro een inspirerende dag met als thema “van schaarste naar bloei, een frisse kijk op werk”. Als TINT mochten we hier wat vertellen over de brug die wij slaan tussen de wereld van technologie en de samenleving.

TINT is een publiek private samenwerking van verschillende partijen. A+O Metalektro stond aan de wieg van TINT door ons met subsidie een vliegende start te geven. Daarom waren we extra blij dat we een bijdrage konden en mochten leveren aan deze dag!

  • A+O Metalektro
  • Kennisdeling
  • Nieuws

In de hub hebben we aan medewerkers van allerlei bedrijven kort mogen uitleggen wat TINT is en hoe inclusieve technologie een belangrijke rol kan spelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. De komende jaren zullen de tekorten verder groeien, maar wij geloven dat technologie het potentieel heeft om de wereld te veranderen. Om het praktisch te maken hebben we uitleg gegeven over verschillende technologieën.

SpeakSee

SpeakSee is een innovatief hulpmiddel dat communicatie toegankelijker maakt voor mensen met slechthorendheid. Het systeem bestaat uit kleine, draagbare microfoons die spraak omzetten naar geschreven tekst. Deze tekst kan onmiddellijk worden meegelezen op een smartphone of tablet waardoor gebruikers het gesprek beter meekrijgen en sneller kunnen reageren. Bij TINT hebben we ervaren dat SpeakSee gebruikers effectief ondersteunt om zelfstandig een betaalde baan te kunnen houden.

OrCam

OrCam is een innovatief hulpmiddel dat mensen ondersteunt bij een visuele beperking, dyslexie of laaggeletterdheid. Met dit handzame apparaat kan een foto gemaakt worden van een tekst om deze hardop voor te lezen. Door gebruik te maken van AI kan de gebruiker ook vragen om een samenvatting van de tekst of verdere uitleg. Hiermee wordt de zelfredzaamheid van gebruikers vergroot. Op dit moment doet TINT een pilot bij leerwerkbedrijf Lucrato om de inzet van OrCam verder te onderzoeken.

Timekettle vertaaltechnologie

Timekettle maakt geavanceerde vertaaltechnologie waardoor taalbarrières worden doorbroken. Bijvoorbeeld vertaaloortjes die 90 talen en dialecten direct kunnen vertalen, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. TINT heeft dit product bij ruim 40 werkgevers in regio getest waarbij met name de communicatie met statushouders is verbeterd.

VR beroepenfilms en -sollicitatietraining

Virtual Reality (VR) is een technologie die gebruikers onderdompelt in een andere, digitale omgeving. Beroepenfilms worden ingezet om gebruikers veilig nieuwe beroepen en werkplekken te laten ontdekken. Zo krijgen zij een beter beeld en kan een weloverwogen keuze gemaakt worden. Met de sollicitatietraining is het mogelijk om sollicitatiegesprekken te oefenen en feedback te krijgen op gespreksvaardigheden. Hierdoor kunnen gebruikers in een veilige omgeving gericht sollicitatievaardigheden ontwikkelen.

Het was een inspirerende dag waar we velen nieuwe dingen hebben kunnen vertellen over inclusieve technologie. Zelf hebben we ook nieuwe inzichten meegekregen van inspirerende sprekers en nieuwe werkgevers leren kennen.

Recente artikelen

Moja doorbreekt taalbarrières met vertaaltechnologie

  • Nieuws
  • Use case
  • Vertaaltechnologie

Saskia, Moja’s consulent van Werkleerbedrijf Lucrato vertelt: “We communiceerden met Google Translate en handen en voeten. Moja verstaat ook Arabisch maar kan het niet spreken. Op zijn werk bij  Hanos ontstond een situatie waarbij de werkgever Nederlands sprak tegen een collega die dit vervolgens weer naar het Arabisch vertaalde. Zo kon er iets besproken worden maar ideaal was het zeker niet. Moja is gemotiveerd om te werken, maar door de ...

Lees meer

Doorontwikkeling 3D printen binnen TINT en Lucrato

  • 3D-printer
  • Nieuws
  • Praktijk

Sinds 2023 werken TINT en Lucrato samen op het gebied van 3D printen. In de afgelopen jaren is er bij TINT onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van 3D printen, is er een eigen 3D printer gebouwd en is er verschillende keren een 3D print cursus gegeven. Tijdens de printcursus leren deelnemers verschillende vaardigheden. Ten slotte wordt beschreven dat medewerker Johnny na het afronden van de cursus gelijk aan de slag is gegaan met een printopdracht.

Lees meer

Studenten in de spotlight: Wat is hun bijdrage bij TINT?

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Onderzoek

Het doel van mijn onderzoek is om een mensgerichte AI-oplossing te vinden die werkinstructies kan aanpassen aan verschillende doelgroepen, zoals anderstaligen, mensen met een visuele beperking of werknemers met cognitieve uitdagingen. Tijdens mijn stage voer ik gesprekken met medewerkers en werkgevers om hun eisen en wensen in kaart te brengen en zo samen tot een gepast product te komen. ...

Lees meer

TINT Apeldoorn op de Zero Project Conference 2025 in Wenen: Inspiratie voor innovatie

  • Inclusie
  • Nieuws
  • TINT Apeldoorn

Van 5 tot 7 maart 2025 vond de Zero Project Conferentie 2025 plaats in Wenen, waar meer dan 1.000 deelnemers uit 90 landen samenkwamen om innovatieve oplossingen te delen om de arbeidsmarkt te veranderen naar een plek waar iedereen kan deelnemen. TINT Apeldoorn werd vertegenwoordigd door Lotte Jansen en Lysanne Scheijbeler, beide werkzaam bij het lectoraat Employability Transition en TINT. Met nieuwe inzichten, frisse inspiratie en waardevolle contacten keert het team van TINT Apeldoorn terug naar Nederland, vastbesloten om te blijven werken aan werk voor het arbeidspotentieel in regio Apeldoorn.

Lees meer
Lotte en Lysanne op de Zero Call Conference

Werkgeverssubsidie UWV afgerond: Brede Impact voor jong beschutte collega’s met OSS

  • Implementatie
  • Nieuws
  • Operator Support System

De afgelopen twee jaar hebben TINT en Lucrato een werkgeverssubsidie van het UWV ontvangen. Hiermee zijn twee Operator Support Systems (OSS) aangeschaft. Deze interactieve systemen worden ingezet voor de doelgroep jong beschut om nieuwe werkzaamheden uit te voeren. In dit artikel beschrijven we hoe dit proces is verlopen. 

Lees meer

Zelfstandig werken als je bijna niets kan zien: wat kan een werkgever bieden?

  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Bij Werkleerbedrijf Lucrato werken zo’n 1200 mensen die allemaal verschillend zijn. TINT en Lucrato werken samen om werk geschikter te maken voor verschillende mensen. Onlangs zijn er drie medewerkers gestart op een werkervaringsplek. Zij kunnen bijna niets of niets zien, samen zijn we gaan onderzoeken welke werkomstandigheden nodig zijn zodat deze medewerkers zo zelfstandig mogelijk werk kunnen uitvoeren.

Lees meer