Terugblik op inspirerende A+O metalektrodag

Afgelopen vrijdag organiseerde A+O Metalektro een inspirerende dag met als thema “van schaarste naar bloei, een frisse kijk op werk”. Als TINT mochten we hier wat vertellen over de brug die wij slaan tussen de wereld van technologie en de samenleving.

TINT is een publiek private samenwerking van verschillende partijen. A+O Metalektro stond aan de wieg van TINT door ons met subsidie een vliegende start te geven. Daarom waren we extra blij dat we een bijdrage konden en mochten leveren aan deze dag!

  • A+O Metalektro
  • Kennisdeling
  • Nieuws

In de hub hebben we aan medewerkers van allerlei bedrijven kort mogen uitleggen wat TINT is en hoe inclusieve technologie een belangrijke rol kan spelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. De komende jaren zullen de tekorten verder groeien, maar wij geloven dat technologie het potentieel heeft om de wereld te veranderen. Om het praktisch te maken hebben we uitleg gegeven over verschillende technologieën.

SpeakSee

SpeakSee is een innovatief hulpmiddel dat communicatie toegankelijker maakt voor mensen met slechthorendheid. Het systeem bestaat uit kleine, draagbare microfoons die spraak omzetten naar geschreven tekst. Deze tekst kan onmiddellijk worden meegelezen op een smartphone of tablet waardoor gebruikers het gesprek beter meekrijgen en sneller kunnen reageren. Bij TINT hebben we ervaren dat SpeakSee gebruikers effectief ondersteunt om zelfstandig een betaalde baan te kunnen houden.

OrCam

OrCam is een innovatief hulpmiddel dat mensen ondersteunt bij een visuele beperking, dyslexie of laaggeletterdheid. Met dit handzame apparaat kan een foto gemaakt worden van een tekst om deze hardop voor te lezen. Door gebruik te maken van AI kan de gebruiker ook vragen om een samenvatting van de tekst of verdere uitleg. Hiermee wordt de zelfredzaamheid van gebruikers vergroot. Op dit moment doet TINT een pilot bij leerwerkbedrijf Lucrato om de inzet van OrCam verder te onderzoeken.

Timekettle vertaaltechnologie

Timekettle maakt geavanceerde vertaaltechnologie waardoor taalbarrières worden doorbroken. Bijvoorbeeld vertaaloortjes die 90 talen en dialecten direct kunnen vertalen, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. TINT heeft dit product bij ruim 40 werkgevers in regio getest waarbij met name de communicatie met statushouders is verbeterd.

VR beroepenfilms en -sollicitatietraining

Virtual Reality (VR) is een technologie die gebruikers onderdompelt in een andere, digitale omgeving. Beroepenfilms worden ingezet om gebruikers veilig nieuwe beroepen en werkplekken te laten ontdekken. Zo krijgen zij een beter beeld en kan een weloverwogen keuze gemaakt worden. Met de sollicitatietraining is het mogelijk om sollicitatiegesprekken te oefenen en feedback te krijgen op gespreksvaardigheden. Hierdoor kunnen gebruikers in een veilige omgeving gericht sollicitatievaardigheden ontwikkelen.

Het was een inspirerende dag waar we velen nieuwe dingen hebben kunnen vertellen over inclusieve technologie. Zelf hebben we ook nieuwe inzichten meegekregen van inspirerende sprekers en nieuwe werkgevers leren kennen.

Recente artikelen

Studentverhaal: Implementatie van een co-bot

  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Studentverhaal

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Jelle studeert mechatronica en heeft een artikel geschreven over zijn scriptie onderzoek bij TINT. Hij heeft onderzoek gedaan naar de implementatie van een co-bot.

Lees meer

De Regio Deal is gevallen!

  • Nieuws
  • Regio Deal
  • Samenwerking

Afgelopen week werd bekendgemaakt welke projecten financiering ontvangen vanuit de Regio Deal ‘Sterker in 3D’. Wij zijn ontzettend trots dat onze samenwerking, die bijdraagt aan de brede welvaart en gericht zijn op thema’s die essentieel zijn voor de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen), onderdeel zijn van deze waardevolle initiatieven. Zo kunnen we samen werken aan beter werk voor het arbeidspotentieel.

Lees meer

Studentverhaal: Communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer

  • Anderstaligen
  • Studentverhaal
  • TINT Apeldoorn

Bowi is student HRM. Bij TINT doet ze onderzoek naar het werkbehoud bij Syrische en Eritrese statushouders. Dit is een doelgroep binnen Lucrato die het vergeleken met andere statushouders moeilijker hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit komt door verschillende factoren waaronder de taal en cultuurverschillen.

Lees meer

Technologie als motor voor volwasseneneducatie (deel 2)

  • Kennisdeling
  • Nieuws
  • Onderwijs

In december verscheen het artikel technologie in de volwasseneducatie. Hierin werd de tol van inclusieve technologie besproken in het ondersteunen van volwassenen die moeite ervaren met basisvaardigheden zoals taal en rekenen. Deze week verscheen een tweede deel waarin Ina den Hollander en Ben Vaske beschrijven wat technologie zoals AI en ChatGPT kan betekenen voor in de volwasseneducatie. Het artikel combineert wetenschappelijk onderzoek met praktijkvoorbeelden, met als conclusie juist ook in de volwasseneducatie kan de inzet van technologie van grote waarde zijn.

Lees meer

Studentverhaal: Procesoptimalisatie in het magazijn van Lucrato

  • Inclusieve technologie
  • Studentverhaal

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Mohamed heeft zich tijdens het schrijven van zijn scriptie gericht op het optimaliseren van het magazijn van Lucrato.

Lees meer

Nieuwe telbakjes op werkplaats 9

  • 3D-printer
  • Inclusie
  • Nieuws

Joost is een van de productiemedewerkers op werkplaats 9. Wekelijks moet hij onderdelen nauwkeurig tellen en in zakjes verpakken. Het is belangrijk dat er altijd precies het goede aantal onderdelen in een zakje zit. Nauwkeurig tellen kan lastig zijn maar nu is er een handige oplossing: 3D-geprinte telbakjes.

Lees meer