Solliciteren kun je leren: leen de VR-sollicitatietraining!

Plak CV van de kandidaat in het systeem, kies een passende vacature uit en klik op start. Zet de VR-bril op bij de kandidaat en hij of zij waant zich in een levensechte kantoorruimte. Hier kun je veilig oefenen met sollicitatiegesprekken en krijg je naar afloop in de VR-omgeving gerichte feedback op wat al heel goed ging en waar nog kans voor ontwikkeling ligt!

  • Lucrato
  • Nieuws
  • Praktijk
  • Virtual Reality

Wat is de VR-sollicitatietraining?

De VR-sollicitatietraining is een innovatieve tool waarmee kandidaten op een interactieve manier kunnen oefenen met solliciteren. Dit is minder spannend dan een echt sollicitatiegesprek, maar realistischer dan een rollenspel. De afgelopen periode hebben Lucrato, onder leiding van Marcel Stouten, Konnected en Inclusiefgroep in samenwerking met Compucraft de training ontwikkeld.

Recente ontwikkelingen

Het ontwikkelen van de VR-sollicitatietraining was een complex proces. Van behoeftes verzamelen, een onderzoeksplan schrijven en ontwikkelen tot doorontwikkeling en testen. Zo wilden we dat de kinderziektes eruit waren voor het in de praktijk ingezet zou worden. Recent is een samenwerking gestart met het lectoraat Inclusief Werk & Technologie op Saxion. Dit maakt dat we onze slagkracht op het gebied van VR is vergroot door samen te werken met regionale en landelijke partners.

Wat kunnen consulenten van Lucrato verwachten?

De VR-training is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en flexibiliteit. Projectleider Marcel Stouten is erg enthousiast: “Dankzij de VR-sollicitatietraining kunnen kandidaten beter leren solliciteren. Het is leuk en je krijgt persoonlijke feedback waar kandidaten en consulenten vervolgens mee aan de slag kunnen”. Consulenten kunnen de VR-bril binnenkort lenen en zelfstandig gebruiken met hun kandidaat. Dit hebben we zo makkelijk mogelijk gemaakt zodat je binnen enkele minuten van start kunt! Dankzij de VR-sollicitatietraining kun je snel en doelgericht de behoeften en vaardigheden van de kandidaat te begrijpen en hen vervolgens te ondersteunen in het ontwikkelen van de juiste sollicitatievaardigheden.

Wat levert het op voor onze kandidaten?

De voordelen voor kandidaten zijn duidelijk:

  • Verbeterde sollicitatievaardigheden: door verschillende scenario’s te oefenen in een virtuele setting kunnen kandidaten hun vaardigheden door ontwikkelen
  • Groeien van zelfvertrouwen: door concrete feedback en steeds opnieuw kunnen oefenen ervaart de kandidaat dat het gesprek soepeler gaat
  • Oefenen in een veilige setting

Wanneer kunnen we starten?

Op korte termijn wordt de VR-sollicitatietraining gelanceerd. Consulenten kunnen eerst zelf oefenen en vervolgens de sollicitatietraining inzetten. We zullen jullie uiteraard op de hoogte houden van de voortgang. Wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met Marcel (m.stouten@lucrato.nl) of Elianne (e.deroo@lucrato.nl).

VR-sollicitatietraining voor anderen?

We denken erover na om de VR-sollicitatietraining ook uit te lenen aan externen, bijvoorbeeld aan het onderwijs. Op deze manier kunnen scholieren ook oefenen met sollicitatiegesprekken en zich voorbereiden op hun loopbaan. Wil je hier in de toekomst gebruik van maken? Neem dan contact met ons op via info@lucrato.nl

Gerelateerde artikelen

Personeelstekort? Technologie kan mensen die knelpunten ervaren duurzaam aan het werk krijgen!

  • A+O Metalektro
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • oZone

Hoe zet je technologie in om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen meedraaien in een metalektro-bedrijf? Precies naar die vraag doet de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) onderzoek. Inmiddels is er een kennismodule ontwikkeld in oZone, het digitale kennisdeelplatform van A+O, die voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. “Wij laten zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

Medewerker achter OSS

Inclusieve technologie in Vlaanderen

  • Nieuws
  • Operator Support System

Net als in Nederland is Vlaanderen druk bezig met de inzet van inclusieve technologie. In november ging TINT Apeldoorn en Werkzaak Rivierenland bij maatwerkbedrijf Mariasteen en Lichtwerk op bezoek om zo kennis uit te wisselen. De nadruk bij dit bezoek lag op Augmented Reality: Operator Support System.

Bord met tekst Augmented Reality Workflow

TINT: Technologie als stimulans voor inclusief werkgeverschap

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws

“Met nieuwe technologieën ben je flexibeler als het gaat om personeel dat je kunt inzetten. Bij de huidige arbeidsmarktschaarste ontstaat bij bedrijven hiervoor ook veel meer interesse: buiten de traditionele vijver vissen”.

Open je kansen met technologie

  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Operator Support System

Inspirerende sprekers, kennismaking met technologieën en de Technohub Inclusieve Technologie. Dit allemaal en meer tijdens het mini-syposium ‘Open je kansen met technologie’. Hier volgt een terugblik.