Studentverhaal: Implementatie van een co-bot

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen.

  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Studentverhaal

Jelle studeert mechatronica en heeft een artikel geschreven over zijn scriptie onderzoek bij TINT.

In welk onderwerp heb je je verdiept tijdens jouw scriptie?

Voor mijn scriptie heb ik mijn bezig gehouden met een stukje implementatie van de co-bot binnen werkleerbedrijf Lucrato. Dit is een vrij nieuwe technologie binnen de TINT waar al wel eerder onderzoek mee was gedaan maar waar nogal gemengde resultaten uit kwamen. Zo is er een onderzoek geweest waar de co-bot toch niet geschikt bleek te zijn voor de taak. Maar ook een ander onderzoek waar de co-bot zware dozen moest verplaatsen, en na een korte periode van weerstand toch is geaccepteerd. Uit deze onderzoeken zijn er 2 grote valkuilen naar voren gekomen, namelijk: het ontbreken van de juiste kennis over wat voor werk de co-bot uit kan voeren en hoe hij daarvoor geprogrammeerd moet worden.

Om dit op te lossen ben ik bezig geweest met het ontwikkelen van een URCap. Dit is een stuk ‘op maat gemaakte’ software dat de mogelijkheid biedt om extra menu’s en features aan de co-bot toe te voegen, met als doel het programmeer proces van een stapel taak te versimpelen waardoor dit mogelijk door mensen binnen de werkhallen uitgevoerd kan worden. De huidige manier van programmeren vereist best wel wat kennis over de verschillende functies die in de robot aanwezig zijn, maar ook een bepaald abstract denkvermogen om een fysieke taak om te schrijven naar robot taak. Met mijn methode hoeft er niet meer onnodig veel door een ingewikkelde onoverzichtelijk menu genavigeerd te worden, en vult de robot een hoop van de stappen die uitgevoerd moeten worden zelf in. Tijdens mijn scriptie ben ik als eerst gaan kijken hoe het huidige proces er uit ziet om te kunnen bepalen waar de co-bot precies ingezet kon worden. Vervolgens heb ik meerdere concepten opgesteld over hoe de robot binnen het pelletiseer proces ingezet kon worden en hoe de interactie met de werknemer er precies uit zou gaan zien. Deze concepten zijn uiteindelijk geëvalueerd waarbij er een eindconcept is gekozen. Toen het eindconcept gekozen was heb ik mij eerst verdiept in de software van de robot om een handige aanpak te bedenken om mijn eindconcept uiteindelijk te realiseren. Vervolgens heb ik het concept gerealiseerd en ben ik begonnen met het evalueren. 

Wat heeft jou het meest verbaast deze afgelopen periode? 

Voor mij zijn dit de kansen die er vanuit de TINT aangeboden worden om bedrijven te bezoeken en actief te netwerken. Door het enorm grote netwerk van bedrijven van de TINT heb ik meerdere malen de kans gehad om op bezoek te gaan bij bedrijven of om deel te nemen aan congressen waar ik anders nooit van had gehoord. Hierdoor heb ik tijdens mijn scriptie mijn eigen netwerk enorm uit kunnen bereiden binnen mijn toekomstige werkveld. 

Waar heb je het meeste van geleerd en waarom? 

Tijdens mijn opdracht heb ik het meeste geleerd van de andere werknemers en stagiaires binnen de TINT. Door het grote aantal studenten van verschillende opleidingen en achtergronden is het altijd wel mogelijk om andere inzichten te krijgen als je ergens binnen je project vastloopt. Ook hebben andere activiteiten zoals onder andere het autisme beleving circuit waarbij je ervaart hoe het is om autisme te hebben mijn nieuwe inzichten gegeven en mijn inlevingsvermogen verbeterd. 

Op welke manier heeft inclusie je geïnspireerd en wat ga je er mee doen in de toekomst?

Het toepassen van robots, machines en IT-systemen wordt vaak als iets engs gezien en met technologische werkeloosheid geassocieerd, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. De co-bot is hier door zijn veiligheid echt een enorm mooi voorbeeld van. Ook is mij tijdens congressen opgevallen dat het mens machine interactie iets is waar weinig over gesproken wordt en naar mijn mening echt een stuk meer aandacht verdient, want robotiseren is nou eenmaal ook mensenwerk. Het actief kenbaar maken van de toegevoegde waarde van inclusiviteit binnen de automatisering is dan ook iets wat ik in mijn carrière zeker mee ga nemen.

Bij TINT zijn we erg blij dat Jelle een periode bij TINT aan de slag is geweest. Inmiddels is Dinand verder gegaan met de implementatie van de co-bot in de werkplaats. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op onze LinkedIn of neem contact met ons op via tint@lucrato.nl

Gerelateerde artikelen

Studentverhaal: Tim vertelt over SpeakSee

  • Lichamelijk Knelpunt
  • Speaksee
  • Studentverhaal

Elk semester dragen meerdere studenten hun steentje bij aan de projecten van TINT door middel van een scriptie of stage. De studenten zijn de ‘olie die de motor van TINT doen draaien’ en we zijn enorm dankbaar dat zij hun kennis en inzichten met ons willen delen. Aan het einde van elk semester leveren ze een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product af, dat we graag met alle geïnteresseerden delen.  We hebben Tim geïnterviewd over SpeakSee, een inclusieve technologie die ingezet kan worden voor doven of slechthorenden.

Studentverhaal: Maak kennis met Chakira

  • Scriptie
  • Studentverhaal

Elk semester dragen meerdere studenten bij aan projecten van TINT in de vorm van een scriptie of een stage. De studenten zijn de ‘olie die de motor van TINT doen draaien’ en we zijn enorm dankbaar dat zij hun kennis en inzichten met ons willen delen. De studenten leveren aan het einde van elk semester een onderzoeksverslag, scriptie of beroepsproduct op die wij graag met alle geïnteresseerde willen delen. Afgelopen semester heeft TINT hen ook gevraagd om een verhaal te schrijven over iets wat zij bij TINT hebben meegemaakt tijdens hun stage of scriptie. Graag willen wij deze verhalen over inspirerende ontmoetingen, boeiende gesprekken en bijzondere momenten die ze hebben meegemaakt bij TINT-Apeldoorn met jullie delen.

Viering van cobot en 3D-print certificaten bij TINT!

  • 3D-printer
  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Training

De cobot cursus én onze 3D cursus benadrukken onze toewijding aan innovatie en voortdurende ontwikkeling. We zijn trots op de prestaties van al onze deelnemers en kijken uit naar de impact die hun nieuw verworven vaardigheden zullen hebben in de professionele omgeving.

Onderzoek bij TINT Apeldoorn: Saxion en Aventus-studenten leveren belangrijke bijdragen

  • Inclusieve technologie
  • Learning community
  • Nieuws
  • Onderzoek

In goede samenwerking tussen TINT Apeldoorn, Aventus en Saxion hebben talentvolle studenten zich op uitdagende onderzoeksprojecten gestort. Deze projecten, uitgevoerd tijdens hun stage of afstuderen, hebben mooie inzichten opgeleverd. Hierbij een opsomming van de verschillende onderzoeken van afgelopen periode.

Student geeft uitleg over OSS aan medewerker Lucrato