VDL Weweler neemt andere bedrijven mee in mogelijkheden inclusieve technologie

Hoe kun je met technologie werk toegankelijker maken voor mensen met een beperking? Of mensen duurzaam inzetbaar maken? Deze vragen stonden centraal op de Technologische Kennismarkt op 16 juni, georganiseerd door VDL Weweler en TINT Apeldoorn. Op het event konden ondernemers verschillende technologieën bekijken, uitproberen en netwerken met gelijkgestemden.

 • Inclusieve technologie
 • TINT Apeldoorn
 • VDL Weweler
Digital Twin

De kennismarkt vond plaats bij VDL Weweler in Apeldoorn. Eenmaal binnen blijken de stands divers. Er is informatie over pilots, maar ook staan er concrete technologieën die al daadwerkelijk gebruikt worden op de werkvloer. De kennismarkt werd goed bezocht en er was een enthousiaste sfeer. Bezoeker Jeremy van den Berg van bedrijf Jobport vond het een mooie ervaring: “de toekomst is dichterbij dan je denkt. Ik vind het ook leuk dat er een werkgever bij betrokken is, zoals VDL Weweler. Niet elke werkgever doet dat.”

Technologieën voor mensen met een beperking

De vertoonde technologieën ondersteunen bij verschillende soorten beperkingen. Zo lieten meerdere bedrijven bestaande technologieën zien om de fysieke werkbelasting van werknemers te verlagen. Bij het rondlopen werd verder duidelijk dat er veel aandacht is voor de cognitieve en mentale support. Vooral Virtual Reality (VR) kan een grote rol spelen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meerdere stands zetten VR-technologie in voor verschillende fases van het sollicitatie- en/of werkproces.

De inclusieve technologieën op de kennismarkt:

 • Cobots – Olmia Robotics
  Collaboratieve, veilige robots voor snellere en lichtere werkprocessen
 • Exoskeletten – Health2Work
  Extra beweegkracht met een speciaal harnas en ter fysieke ondersteuning
 • Operator Support System – IJssel Technologie en leerwerkbedrijf Lucrato
  Met technologie op duidelijke wijze instructies geven aan de werknemer op hun tempo
 • Digital Twin – Stichting STIP
  Werkzaamheden oefenen in een virtuele werkomgeving
 • VR-veiligheidstrainingen – CBT
  Medewerkers trainen voor bijvoorbeeld NEN-certificaten
 • Op maat gemaakte 360 graden fotografie – CBT
  Onboarding van nieuwe medewerkers
 • VR-sollicitatietraining – LabXL en Stichting STIP
  Het oefenen van een sollicitatiegesprek
 • VR-baanoriëntatie – LabXL en Stichting STIP
  Werkzoekenden krijgen een helder beeld van een specifiek beroep
 • Hololens
  Een bril die virtuele beelden projecteert en te bedienen is met handgebaren, waardoor controllers niet nodig zijn

Inspiratie voor nu en in de toekomst

De bezoekers hadden verschillende redenen om de kennismarkt te bezoeken. Zo zocht de ene persoon manieren om het werkproces inclusiever te maken, een ander wilde vooral kennis opdoen over de technologieën die er zijn voor de (nabije) toekomst. Zo ook Danielle van den Esschert (Bredenoord): “het is superinteressant! We zijn bezig met de implementatie van een nieuw leermanagementsysteem voor onze mensen, maar we kijken al verder. Hier zijn geeft veel inspiratie voor de vervolgstappen.”

Meer weten over inclusieve technologie of zou je je graag willen aansluiten bij TINT Apeldoorn? Neem contact op met ons.

Sfeerimpressie

VR training Presentatie TINT Apeldoorn Kennismarkt VDL Weweler Operator Support System Exoskelet Digital Twin Hololens en cobot Cobot