Lagemaat: Groot denken, klein beginnen – met vertrouwen als fundament

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?

  • Best practice
  • Lagemaat
  • Nieuws

In dit artikel lichten we een praktijkgerichte casus uit die laat zien hoe Lagemaat uitblinkt op thema’s als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Lagemaat is een familiebedrijf uit Heerde met een duidelijke missie: alle doelgroepen betrekken bij het werk. Voorbeelden zijn er te over:  een kandidaat van Leerwerkbedrijf Lucrato wilde draag in het groen werken. Op proef kwam hij bij Lagemaat werken in de groenvoorziening. Hij had weinig ervaring, was de Nederlandse taal nog niet machtig maar wel heel gemotiveerd om te leren. Dat bleek een groot succes: de medewerker was een waardevolle aanwinst voor het team en hij kreeg een vast contract aangeboden. Door dagelijks met zijn collega’s te interacteren sprak hij inmiddels ook goed Nederlands.

Sociaal ondernemen en circulariteit

De aanpak van Lagemaat is gefocust op sociaal ondernemen en streven naar circulariteit. Zo heeft Lagemaat een aantal demontageprojecten waarbij grote partijen hout een tweede leven kunnen krijgen nadat gedetacheerde medewerkers in het doelgroepenregister alle spijkers uit het hout hebben verwijderd. Hun best practices zijn gebaseerd op vertrouwen, pionieren en doen. Door kleine pilots te draaien creëren ze waardevolle kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

 - Kit

De aanpak werpt zijn vruchten af. Nick van Bruggen,  projectmanager bij Lagemaat en aanjager van het circulair centrum in Heerde legt uit: “Binnen Lagemaat is leren en ontwikkelen volledig verweven met de bedrijfsvoering. In het nieuw te bouwen Circulair Centrum Nederland in Heerde bieden wij leerlijnen vanaf entree niveau zoals receptionist of beveiliger. Leerwerkbedrijf Epe/Heerde is gevestigd op hetzelfde adres als wij en bijvoorbeeld de medewerkers met een indicatie beschut werk zijn volledig geïntegreerd in onze bedrijfsvoering. Wanneer Lagemaat bijvoorbeeld een event organiseert kunnen wij op deze collega’s rekenen als horecamedewerkers en parkeerwachters met een glimlach.”

Durf

De achterliggende visie is helder: bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen een plek kan vinden. Mensen die eerder aan de rand van de arbeidsmarkt werden geplaatst zijn nu de kern van de organisatie. Bij Lagemaat is dat geen toekomstmuziek, maar dagelijkse praktijk. Door ruimte te geven aan ontwikkeling, door te pionieren met vertrouwen, en door samen waarde te creëren, groeit niet alleen de medewerker maar ook de organisatie als geheel.

Foto: Martin Hogeboom - Kit

Nick van Bruggen: “Het is belangrijk om lef te tonen en vertrouwen te hebben in onze medewerkers en alle partijen waarmee we samen werken. Durf een nieuw pad in te slaan en het plafond van medewerkers op te zoeken. Maar durf ook nee te zeggen als blijkt dat iets niet lukt.” Deze manier van werken vormde de opmaat naar het Circulair Centrum Nederland waar door samen te leren en te werken de manier van denken over toekomst bestendig bouwen wordt verandert.

TINT speelt in deze samenwerking een stimulerende rol. Door samen op te trekken in pilots en het delen van expertise rondom inclusieve technologie, helpt TINT Lagemaat om steeds nieuwe stappen te zetten in de richting van een inclusieve, innovatieve werkpraktijk.

Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie in jouw organisatie een rol kan gaan spelen? Heb je een vraag aan ons of wil je een technologie lenen? Neem dan contact met ons op via tint@lucrato.nl

Foto’s gemaakt door Martin Hogeboom

Gerelateerde artikelen

Innovatie en Inclusie: Maud's tijd bij TINT

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • TINT Apeldoorn
  • Trainee

Iedere acht maanden start er een nieuwe innovatiemedewerker bij TINT. Dit zijn trainees uit het programma van Fast Forward. Zo waait er steeds een nieuwe wind door de TINT en worden de lopende projecten vanuit een iets ander perspectief voortgezet. Het traineeship van Maud zit er alweer op! 

afscheid

Kleine aanpassing, groots effect!

  • 3D-printer
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Nieuws

Ontdek hoe een 3D printer werkprocessen kan verlichten of versnellen! De 3D-printer; Eén van de technologieën die je in onze Techohub kan vinden. Bij TINT wordt de veelzijdigheid van de 3D print technologie onder andere ingezet om hulpstukken te creëren die werkprocessen efficiënter en duurzamer maken. Onze deuren staan open voor kandidaten en teamleiders van de werkvloer van Lucrato, waar ze hun ideeën kunnen delen en ontwerpen. Vervolgens kunnen ze de hulpstukken tot leven laten komen met behulp van de 3D printer.

Met Speaksee naar succes: Peter’s verhaal over slechthorendheid en werk

  • Inclusieve technologie
  • Lichamelijk Knelpunt
  • Nieuws
  • Speaksee

De Speaksee is een innovatief apparaat voor mensen die slechthorend of doof zijn. Met behulp van AI-technologie wordt spraak omgezet naar tekst. Bij vergaderingen, in de klas of in een gesprek thuis is een tolk niet meer nodig wanneer de gebruiker op het scherm kan meelezen wat gezegd word en onmiddellijk kan reageren.

Ontbijtsessie inclusie en technologie: wij nodigen je graag uit!

  • Inclusie
  • Kennissessie
  • Nieuws
  • Werkgevers

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van inclusieve technologie, hoe deze technologie kan helpen om personeelstekorten aan te pakken en arbeidsvraagstukken op te lossen, en hoe je inclusie en technologie binnen jouw bedrijf kunt samenbrengen? Wees welkom op onze 'Ontbijtsessie inclusie en technologie' op 26 november 2024!