Lagemaat: Groot denken, klein beginnen – met vertrouwen als fundament

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?

  • Best practice
  • Lagemaat
  • Nieuws

In dit artikel lichten we een praktijkgerichte casus uit die laat zien hoe Lagemaat uitblinkt op thema’s als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Lagemaat is een familiebedrijf uit Heerde met een duidelijke missie: alle doelgroepen betrekken bij het werk. Voorbeelden zijn er te over:  een kandidaat van Leerwerkbedrijf Lucrato wilde draag in het groen werken. Op proef kwam hij bij Lagemaat werken in de groenvoorziening. Hij had weinig ervaring, was de Nederlandse taal nog niet machtig maar wel heel gemotiveerd om te leren. Dat bleek een groot succes: de medewerker was een waardevolle aanwinst voor het team en hij kreeg een vast contract aangeboden. Door dagelijks met zijn collega’s te interacteren sprak hij inmiddels ook goed Nederlands.

Sociaal ondernemen en circulariteit

De aanpak van Lagemaat is gefocust op sociaal ondernemen en streven naar circulariteit. Zo heeft Lagemaat een aantal demontageprojecten waarbij grote partijen hout een tweede leven kunnen krijgen nadat gedetacheerde medewerkers in het doelgroepenregister alle spijkers uit het hout hebben verwijderd. Hun best practices zijn gebaseerd op vertrouwen, pionieren en doen. Door kleine pilots te draaien creëren ze waardevolle kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

 - Kit

De aanpak werpt zijn vruchten af. Nick van Bruggen,  projectmanager bij Lagemaat en aanjager van het circulair centrum in Heerde legt uit: “Binnen Lagemaat is leren en ontwikkelen volledig verweven met de bedrijfsvoering. In het nieuw te bouwen Circulair Centrum Nederland in Heerde bieden wij leerlijnen vanaf entree niveau zoals receptionist of beveiliger. Leerwerkbedrijf Epe/Heerde is gevestigd op hetzelfde adres als wij en bijvoorbeeld de medewerkers met een indicatie beschut werk zijn volledig geïntegreerd in onze bedrijfsvoering. Wanneer Lagemaat bijvoorbeeld een event organiseert kunnen wij op deze collega’s rekenen als horecamedewerkers en parkeerwachters met een glimlach.”

Durf

De achterliggende visie is helder: bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen een plek kan vinden. Mensen die eerder aan de rand van de arbeidsmarkt werden geplaatst zijn nu de kern van de organisatie. Bij Lagemaat is dat geen toekomstmuziek, maar dagelijkse praktijk. Door ruimte te geven aan ontwikkeling, door te pionieren met vertrouwen, en door samen waarde te creëren, groeit niet alleen de medewerker maar ook de organisatie als geheel.

Foto: Martin Hogeboom - Kit

Nick van Bruggen: “Het is belangrijk om lef te tonen en vertrouwen te hebben in onze medewerkers en alle partijen waarmee we samen werken. Durf een nieuw pad in te slaan en het plafond van medewerkers op te zoeken. Maar durf ook nee te zeggen als blijkt dat iets niet lukt.” Deze manier van werken vormde de opmaat naar het Circulair Centrum Nederland waar door samen te leren en te werken de manier van denken over toekomst bestendig bouwen wordt verandert.

TINT speelt in deze samenwerking een stimulerende rol. Door samen op te trekken in pilots en het delen van expertise rondom inclusieve technologie, helpt TINT Lagemaat om steeds nieuwe stappen te zetten in de richting van een inclusieve, innovatieve werkpraktijk.

Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie in jouw organisatie een rol kan gaan spelen? Heb je een vraag aan ons of wil je een technologie lenen? Neem dan contact met ons op via tint@lucrato.nl

Foto’s gemaakt door Martin Hogeboom

Gerelateerde artikelen

Empathieverhoging bij werkgevers: Een toolbox voor een inclusieve werkvloer

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Christian, voormalig Toepast Psychologie student bij TINT, heeft in opdracht van Lucrato onderzoek gedaan naar empathieverhoging bij werkgevers. De opdracht kwam voort uit de bevinding dat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak verzuimen wanneer ze geplaatst worden bij externe opdrachtgevers. Volgens de betrokken consulenten heeft dit voornamelijk te maken met een gebrek aan empathie en begrip vanuit werkgevers. Empathie speelt een cruciale rol in het creëren van een inclusieve werkomgeving, waarin meer ruimte ontstaat voor werknemers met verschillende talenten en achtergronden.

Zero Project: TINT Apeldoorn genomineerd

  • Inclusie
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws

Met trots mogen wij delen dat TINT Apeldoorn is genomineerd voor de shortlist van Zero Call 2025. TINT Apeldoorn is geselecteerd uit 522 projecten uit 90 verschillende landen. De aankomende weken wordt er gestemd op de projecten door deskundigen op het gebied van inclusie voor mensen met een ondersteuningsvraag.

Taalbarrières doorbreken met vertaaltechnologie

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Timekettle
  • Vertaaltechnologie

In de voortdurend veranderende wereld van technologie staan innovaties nooit stil. Bij TINT houden we deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Onlangs heeft TINT de nieuwste vertaaltechnologie, de Timekettle X1 AI Interpreter, aangeschaft om mee aan de slag te gaan.

Een inclusief bureau met de Orcam en SuperNova

  • Hybride leren
  • Inclusie
  • Lichamelijk Knelpunt
  • Nieuws
  • Orcam

De OrCam: een innovatieve apparaat voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen, vermoeidheid bij het lezen, of voor leesproblemen. De OrCam is een unieke technologie met een slimme camera die tekst kan lezen van elk gedrukt oppervlak of digitaal scherm. Of het nu gaat om de ochtendkrant, een boek of de tekst op een computer. Ook kan deze technologie verbonden worden met AI, waardoor de gebruiker de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen over de tekst.