Personeelstekort? Technologie kan mensen die knelpunten ervaren duurzaam aan het werk krijgen!

Hoe zet je technologie in om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen meedraaien in een metalektro-bedrijf? Precies naar die vraag doet de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) onderzoek. Inmiddels is er een kennismodule ontwikkeld in oZone, het digitale kennisdeelplatform van A+O, die voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. “Wij laten zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

  • A+O Metalektro
  • Inclusieve technologie
  • oZone

“Bij onze Technohub Inclusieve Technologie is de centrale vraag: hoe kunnen we met behulp van technologie het werk zo aanpassen of versimpelen, dat het geschikt wordt voor mensen met een arbeidsbeperking”, zegt projectleider Elmer Schra. “Daarnaast kijken we binnen de Technohub er tevens naar hoe technologie ingezet kan worden om mensen duurzaam inzetbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een exoskelet, waardoor wordt voorkomen dat mensen met rug- of gewrichtsklachten uitvallen.”

Groot verborgen arbeidspotentieel

Het valt Schra op dat ook werkgevers in de metalektro vaak aangeven te kampen met personeelstekorten, maar tegelijkertijd koudwatervrees hebben om mensen met een arbeidsbeperking in te zetten. “Er wordt door werkgevers massaal geïnvesteerd in recruitmentbureaus om mensen te vinden. Vaak zonder succes. Terwijl er een grote groep mensen met de arbeidsbeperking is die graag zou willen werken. Daar zit voor werkgevers een groot verborgen arbeidspotentieel. Als Technohub willen wij laten zien dat het met behulp van technologie mogelijk is om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

Lees het volledige artikel op de website van A+O metalektro.

Recente artikelen

Zero Project: TINT Apeldoorn genomineerd

  • Inclusie
  • Inclusieve technologie

Met trots mogen wij delen dat TINT Apeldoorn is genomineerd voor de shortlist van Zero Call 2025. TINT Apeldoorn is geselecteerd uit 522 projecten uit 90 verschillende landen. De aankomende weken wordt er gestemd op de projecten door deskundigen op het gebied van inclusie voor mensen met een ondersteuningsvraag.

Lees meer

Studentverhaal: Afstuderen bij TINT

  • Inclusieve technologie
  • Studentverhaal
  • Werkgevers

Elke semester dragen diverse studenten bij aan de projecten van TINT door middel van hun stages of scripties. Hun werk speelt een cruciale rol in het succes van TINT, en hun bijdragen zijn enorm waardevol. We waarderen de expertise en perspectieven die zij met ons delen. Aan het einde van de semester presenteren ze hun onderzoek, scriptie of professioneel product, dat we graag onder de aandacht van een breder publiek brengen. Eerder deelden wij al de innovatieve tool voor werkgevers die HRM student Dide heeft ontworpen. Deze tool biedt werkgevers inzicht in cruciale informatie, relevante thema’s en richtinggevende vragen voor de implementatie van inclusieve technologie binnen een bedrijf. De tool fungeert als ondersteuning bij het opstarten van veranderingen in werkprocessen door middel van inclusieve technologie. Het kan ingezet worden als gespreksstarter of bij bijvoorbeeld een oriëntatiegesprek.

Lees meer

Taalbarrières doorbreken met vertaaltechnologie

  • Inclusieve technologie
  • Timekettle
  • Vertaaltechnologie

In de voortdurend veranderende wereld van technologie staan innovaties nooit stil. Bij TINT houden we deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Onlangs heeft TINT de nieuwste vertaaltechnologie, de Timekettle X1 AI Interpreter, aangeschaft om mee aan de slag te gaan.

Lees meer

Een inclusief bureau met de Orcam en SuperNova

  • Hybride leren
  • Inclusie
  • Orcam

De OrCam: een innovatieve apparaat voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen, vermoeidheid bij het lezen, of voor leesproblemen. De OrCam is een unieke technologie met een slimme camera die tekst kan lezen van elk gedrukt oppervlak of digitaal scherm. Of het nu gaat om de ochtendkrant, een boek of de tekst op een computer. Ook kan deze technologie verbonden worden met AI, waardoor de gebruiker de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen over de tekst.

Lees meer

Studenten presenteren hun onderzoeksresultaten: een mooie opkomst!

  • Kennisdeling
  • Learning community

Afgelopen vrijdag hebben de studenten van het afgelopen semester hun onderzoeksresultaten gepresenteerd aan een gevulde zaal met diverse stakeholders. Verschillende werkgevers, organisaties, docenten, collega’s van Werkleerbedrijf Lucrato en nieuwe studenten die het aankomende semester bij TINT zullen starten, waren aanwezig om te luisteren naar het brede scala aan inclusieve onderwerpen:

Lees meer

Studentverhaal: “Ik heb mijzelf zodanig kunnen ontwikkelen dat ik klaar ben gestoomd voor de arbeidsmarkt!”

  • 3D-printer
  • Stage
  • Studentverhaal

Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen. Stytze, Mechatronica student van Aventus, heeft zich voornamelijk beziggehouden met 3D printen. Wij hebben hem gevraagd om iets meer te vertellen over zijn stage bij TINT.

Lees meer
TINT help center