Nieuwe inspiratietool helpt arbeidsdeskundigen om werk toegankelijker te maken

In oktober hebben TNO, UMC Amsterdam en het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) een inspiratietool voor inclusieve technologie uitgebracht. In de tool zijn meer dan veertig technologieën opgenomen. Hiermee willen ze professionals helpen kiezen welke technologie past bij een ondersteuningsvraag.

 

  • Inclusieve technologie
  • Praktijk

Wat is de inspiratietool?

De inspiratietool biedt een overzicht van het aanbod van technologie dat ingezet kan worden om werk meer toegankelijk te maken voor individuen en groepen mensen in het arbeidspotentieel. De technologieën zijn ingedeeld in drie categorieën; lichamelijk, sociaal en persoonlijk functioneren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan technologie die kan ondersteunen in het zoeken naar werk.

Hoe werkt de tool?

De tool is interactief, dat wil zeggen dat je in het bestand kan klikken en op deze manier gericht naar informatie wordt geleid. Zo kun je snel vinden wat je wil weten! Bij iedere technologie staat uitgelegd wat de technologie doet, wat de voordelen van de technologie zijn en voor welke doelgroep de technologie geschikt is. Ook wordt er informatie gegeven over de leveranciers van de technologie en de wetenschappelijke onderbouwing die eraan ten grondslag ligt.

Technologie inzetten op basis van behoefte

Bij TINT hebben we de ervaring dat de inzet van inclusieve technologie waardevol is wanneer deze op basis van de behoefte van iemand wordt ingezet. Waar sommige mensen die slechthorend zijn graag gebruik maken van een tolk is een ander op zoek naar meer zelfstandigheid. Dan kan een technologie ingezet worden zoals de Speaksee. Door verschillende opties te onderzoeken kunnen we samen afwegen wat het beste past bij iemands situatie en behoeften.

Benieuwd geworden?

Klik hier om de inspiratietool te openen via de website van het AKC. Wil je meer weten over inclusieve technologie? Lees dan verder op onze website of neem contact op via het contactformulier.

Recente artikelen

Kleine aanpassing, groots effect!

  • 3D-printer
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Nieuws

Ontdek hoe een 3D printer werkprocessen kan verlichten of versnellen! De 3D-printer; Eén van de technologieën die je in onze Techohub kan vinden. Bij TINT wordt de veelzijdigheid van de 3D print technologie onder andere ingezet om hulpstukken te creëren die werkprocessen efficiënter en duurzamer maken. Onze deuren staan open voor kandidaten en teamleiders van de werkvloer van Lucrato, waar ze hun ideeën kunnen delen en ontwerpen. Vervolgens kunnen ze de hulpstukken tot leven laten komen met behulp van de 3D printer.

Lees meer

Met Speaksee naar succes: Peter’s verhaal over slechthorendheid en werk

  • Inclusieve technologie
  • Lichamelijk Knelpunt
  • Nieuws
  • Speaksee

De Speaksee is een innovatief apparaat voor mensen die slechthorend of doof zijn. Met behulp van AI-technologie wordt spraak omgezet naar tekst. Bij vergaderingen, in de klas of in een gesprek thuis is een tolk niet meer nodig wanneer de gebruiker op het scherm kan meelezen wat gezegd word en onmiddellijk kan reageren.

Lees meer
gebruik van Speaksee

Ontbijtsessie inclusie en technologie: wij nodigen je graag uit!

  • Inclusie
  • Kennissessie
  • Nieuws
  • Werkgevers

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van inclusieve technologie, hoe deze technologie kan helpen om personeelstekorten aan te pakken en arbeidsvraagstukken op te lossen, en hoe je inclusie en technologie binnen jouw bedrijf kunt samenbrengen? Wees welkom op onze 'Ontbijtsessie inclusie en technologie' op 26 november 2024!

Lees meer

Empathieverhoging bij werkgevers: Een toolbox voor een inclusieve werkvloer

  • Duurzame inzetbaarheid
  • Inclusieve technologie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Christian, voormalig Toepast Psychologie student bij TINT, heeft in opdracht van Lucrato onderzoek gedaan naar empathieverhoging bij werkgevers. De opdracht kwam voort uit de bevinding dat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak verzuimen wanneer ze geplaatst worden bij externe opdrachtgevers. Volgens de betrokken consulenten heeft dit voornamelijk te maken met een gebrek aan empathie en begrip vanuit werkgevers. Empathie speelt een cruciale rol in het creëren van een inclusieve werkomgeving, waarin meer ruimte ontstaat voor werknemers met verschillende talenten en achtergronden.

Lees meer

Zero Project: TINT Apeldoorn genomineerd

  • Inclusie
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws

Met trots mogen wij delen dat TINT Apeldoorn is genomineerd voor de shortlist van Zero Call 2025. TINT Apeldoorn is geselecteerd uit 522 projecten uit 90 verschillende landen. De aankomende weken wordt er gestemd op de projecten door deskundigen op het gebied van inclusie voor mensen met een ondersteuningsvraag.

Lees meer

Studentverhaal: Afstuderen bij TINT

  • Inclusieve technologie
  • Studentverhaal
  • Werkgevers

Elke semester dragen diverse studenten bij aan de projecten van TINT door middel van hun stages of scripties. Hun werk speelt een cruciale rol in het succes van TINT, en hun bijdragen zijn enorm waardevol. We waarderen de expertise en perspectieven die zij met ons delen. Aan het einde van de semester presenteren ze hun onderzoek, scriptie of professioneel product, dat we graag onder de aandacht van een breder publiek brengen. Eerder deelden wij al de innovatieve tool voor werkgevers die HRM student Dide heeft ontworpen. Deze tool biedt werkgevers inzicht in cruciale informatie, relevante thema’s en richtinggevende vragen voor de implementatie van inclusieve technologie binnen een bedrijf. De tool fungeert als ondersteuning bij het opstarten van veranderingen in werkprocessen door middel van inclusieve technologie. Het kan ingezet worden als gespreksstarter of bij bijvoorbeeld een oriëntatiegesprek.

Lees meer