Onderzoek - Module oZone over inclusieve technologie bij bedrijven
Onderzoek van Saxion student: waar hebben bedrijven in de metalektro behoefde aan op het gebied van inclusieve technologie.
Lees meerIn oktober hebben TNO, UMC Amsterdam en het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) een inspiratietool voor inclusieve technologie uitgebracht. In de tool zijn meer dan veertig technologieën opgenomen. Hiermee willen ze professionals helpen kiezen welke technologie past bij een ondersteuningsvraag.
De inspiratietool biedt een overzicht van het aanbod van technologie dat ingezet kan worden om werk meer toegankelijk te maken voor individuen en groepen mensen in het arbeidspotentieel. De technologieën zijn ingedeeld in drie categorieën; lichamelijk, sociaal en persoonlijk functioneren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan technologie die kan ondersteunen in het zoeken naar werk.
De tool is interactief, dat wil zeggen dat je in het bestand kan klikken en op deze manier gericht naar informatie wordt geleid. Zo kun je snel vinden wat je wil weten! Bij iedere technologie staat uitgelegd wat de technologie doet, wat de voordelen van de technologie zijn en voor welke doelgroep de technologie geschikt is. Ook wordt er informatie gegeven over de leveranciers van de technologie en de wetenschappelijke onderbouwing die eraan ten grondslag ligt.
Bij TINT hebben we de ervaring dat de inzet van inclusieve technologie waardevol is wanneer deze op basis van de behoefte van iemand wordt ingezet. Waar sommige mensen die slechthorend zijn graag gebruik maken van een tolk is een ander op zoek naar meer zelfstandigheid. Dan kan een technologie ingezet worden zoals de Speaksee. Door verschillende opties te onderzoeken kunnen we samen afwegen wat het beste past bij iemands situatie en behoeften.
Klik hier om de inspiratietool te openen via de website van het AKC. Wil je meer weten over inclusieve technologie? Lees dan verder op onze website of neem contact op via het contactformulier.
Onderzoek van Saxion student: waar hebben bedrijven in de metalektro behoefde aan op het gebied van inclusieve technologie.
Lees meerTINT wil graag meer bedrijven en organisaties uit de regio betrekken bij de kansen en uitdagingen rond technologie en inclusie. Daarom hebben Lucrato en TINT een onderzoek laten uitvoeren door adviesbureau Ecorys. In het door Ecorys uitgevoerde onderzoek stond de vraag centraal: welke overwegingen spelen een rol in de motivatie van werkgevers in de regio om (werknemers met) inclusieve technologie in te zetten in hun bedrijf? We delen hierbij een aantal uitkomsten.
Lees meerHoe zet je technologie in om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen meedraaien in een metalektro-bedrijf? Precies naar die vraag doet de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) onderzoek. Inmiddels is er een kennismodule ontwikkeld in oZone, het digitale kennisdeelplatform van A+O, die voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. “Wij laten zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen.”
Lees meerNet als in Nederland is Vlaanderen druk bezig met de inzet van inclusieve technologie. In november ging TINT Apeldoorn en Werkzaak Rivierenland bij maatwerkbedrijf Mariasteen en Lichtwerk op bezoek om zo kennis uit te wisselen. De nadruk bij dit bezoek lag op Augmented Reality: Operator Support System.
Lees meer“Met nieuwe technologieën ben je flexibeler als het gaat om personeel dat je kunt inzetten. Bij de huidige arbeidsmarktschaarste ontstaat bij bedrijven hiervoor ook veel meer interesse: buiten de traditionele vijver vissen”.
Lees meerInspirerende sprekers, kennismaking met technologieën en de Technohub Inclusieve Technologie. Dit allemaal en meer tijdens het mini-syposium ‘Open je kansen met technologie’. Hier volgt een terugblik.
Lees meer