Use case: het ondersteunen van mensen met psychisch knelpunten op de werkvloer van een fietsfabrikant
Medewerkers met een psychische beperking hebben vaker problemen met de sociale en interactieve aspecten rondom het werk dan met het werk zelf.
In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?
In dit artikel lichten we uit hoe Ferlin uitblinkt op thema’s als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Ferlin is gevestigd in Nijverdal en sinds de jaren 80 een toonaangevende speler op het gebied van automatisering in de kunststofverwerkende industrie. Dit doet Ferlin door ontwikkeling en productie van hoogwaardige machines voor het doseren, drogen en transporteren van kunststofgranulaat.
De missie van Ferlin is helder: samen met klanten, partners en medewerkers de kunststofindustrie voortdurend verbeteren. Samenwerking vormt het uitgangspunt om duurzame, efficiënte en toekomstbestendige oplossingen te realiseren die bijdragen aan een steeds betere kunststofverwerking.
Op de oude locatie in Dedemsvaart startte Ferlin met het omarmen van inclusief werkgeverschap en dat werd in 2022 met de verhuizing naar Nijverdal volledig geïntegreerd, op verschillende manieren. Iedereen die affiniteit heeft met techniek moet kunnen werken in de productiehal. Dat betekent onder andere een opgeruimde productiehal en geen harde machinegeluiden. Ferlin ondersteunt individuele medewerkers in het zo goed mogelijk kunnen uitvoeren van hun werkzaamheden. “We hebben bij de verhuizing naar Nijverdal rekening gehouden met alle medewerkers” vertelt HR-manager Trudy Kestens. “Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld een eigen ruimte toegekend gekregen. Deze ruimte heeft hij volledig naar eigen wens mogen inrichten zodat het voor hem het meest werkbaar is. Vanuit Ferlin zijnde vinden we het belangrijk om hier goed naar te luisteren, zodat de medewerkers werkzaamheden op een prettige manier kunnen uitvoeren.”
Om een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken besloot Ferlin werkinstructies alternatief vorm te geven. “Door het toevoegen van duidelijke instructieborden per werkplek is het proces van werkinstructie vereenvoudigd. Op een werkplek, waar bijvoorbeeld een mengkamer in elkaar gezet wordt, staat per stap beschreven welk onderdelen je nodig hebt en wat je waar op moet monteren. Dit wordt met tekeningen visueel gemaakt, waardoor iedereen hiermee uit de voeten kan. Zo wordt een medewerker stap voor stap meegenomen in het maken van een compleet product.”
De aanpak werkt en wordt verder ontwikkeld, zo zijn een aantal borden vervangen door touchscreen beeldschermen waarop een medewerker zelf de juiste instructies kan zoeken.
Mensen willen werk doen dat ertoe doet. Samen met de medewerker wil Ferlin ervoor zorgen dat iemand zich nuttig voelt en kan ontwikkelen in een prettige omgeving. Ferlin doet aanpassingen waar nodig, bijvoorbeeld een prikkelarme werkplek creëren of opleidingen aanbieden. Zo worden er door de leiders cursussen gevolgd om op een goede manier samen te kunnen werken. Denk hierbij aan een cursus HARRIE via de gemeente. Dit is een bekende cursus rond het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking. De afkorting HARRIE staat voor Hulpvaardig, Actief, Realistisch, Rustig, Informerend en Eerlijk. Bovendien stelt Ferlin aan de hand van de vier kernwaarden – samen, leren, plezier en vertrouwen – ieder jaar een ontwikkelplan op, samen met de medewerker.
Krapte op de arbeidsmarkt? “Valt wel mee”
Ferlin probeert, ongeacht opleiding of ervaring, te kijken naar wat iemand al kan of wil ontwikkelen. Door een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken krijgen meer mensen de kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het aanbod van mensen groter waardoor minder vacatures onvervuld blijven.
TINT heeft Ferlin kortgeleden leren kennen en is enthousiast over hun werkwijze. Daarom willen we dit voorbeeld van inclusief werkgeverschap graag breed delen. Denk je na het lezen van dit artikel “Zoiets doen wij ook!” Neem dan contact met ons op en deel je verhaal via tint@lucrato.nl
Medewerkers met een psychische beperking hebben vaker problemen met de sociale en interactieve aspecten rondom het werk dan met het werk zelf.
Medewerkers met een fysieke beperking zijn beperkt in hun belastbaarheid. Hierdoor kunnen ze fysieke werkzaamheden maar kort uitvoeren. Hoe kan technoloiie bijdragen aan een oplossing?
Saxion, IJssel Technologie en werkbedrijf Lucrato zijn de pilot ‘Inclusieve technologie met behulp van OSS (Operator Support Systeem)’ binnen Lucrato begonnen. Maar hoe is de pilot van start gegaan binnen TINT Apeldoorn? Waar moet je allemaal opletten? Lucrato neemt ons mee in het proces.
Een aantal leden van het consortium ging op bezoek bij sociaal werkbedrijf Senzer in Helmond-De Peel waar ze inclusieve technologie inzetten. Een kijkje op de werkvloer om kennis en inspiratie op doen.