Ferlin gaat voor duurzame samenwerking
In dit artikel lichten we uit hoe Ferlin uitblinkt op thema’s als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Ferlin is gevestigd in Nijverdal en sinds de jaren 80 een toonaangevende speler op het gebied van automatisering in de kunststofverwerkende industrie. Dit doet Ferlin door ontwikkeling en productie van hoogwaardige machines voor het doseren, drogen en transporteren van kunststofgranulaat.
De missie van Ferlin is helder: samen met klanten, partners en medewerkers de kunststofindustrie voortdurend verbeteren. Samenwerking vormt het uitgangspunt om duurzame, efficiënte en toekomstbestendige oplossingen te realiseren die bijdragen aan een steeds betere kunststofverwerking.
Rust, ruimte en werkinstructies
Op de oude locatie in Dedemsvaart startte Ferlin met het omarmen van inclusief werkgeverschap en dat werd in 2022 met de verhuizing naar Nijverdal volledig geïntegreerd, op verschillende manieren. Iedereen die affiniteit heeft met techniek moet kunnen werken in de productiehal. Dat betekent onder andere een opgeruimde productiehal en geen harde machinegeluiden. Ferlin ondersteunt individuele medewerkers in het zo goed mogelijk kunnen uitvoeren van hun werkzaamheden. “We hebben bij de verhuizing naar Nijverdal rekening gehouden met alle medewerkers” vertelt HR-manager Trudy Kestens. “Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld een eigen ruimte toegekend gekregen. Deze ruimte heeft hij volledig naar eigen wens mogen inrichten zodat het voor hem het meest werkbaar is. Vanuit Ferlin zijnde vinden we het belangrijk om hier goed naar te luisteren, zodat de medewerkers werkzaamheden op een prettige manier kunnen uitvoeren.”

Om een bredere instroom van medewerkers mogelijk te maken besloot Ferlin werkinstructies alternatief vorm te geven. “Door het toevoegen van duidelijke instructieborden per werkplek is het proces van werkinstructie vereenvoudigd. Op een werkplek, waar bijvoorbeeld een mengkamer in elkaar gezet wordt, staat per stap beschreven welk onderdelen je nodig hebt en wat je waar op moet monteren. Dit wordt met tekeningen visueel gemaakt, waardoor iedereen hiermee uit de voeten kan. Zo wordt een medewerker stap voor stap meegenomen in het maken van een compleet product.”
De aanpak werkt en wordt verder ontwikkeld, zo zijn een aantal borden vervangen door touchscreen beeldschermen waarop een medewerker zelf de juiste instructies kan zoeken.