Best Practice: Labora Quadratum geeft het sollicitatieproces opnieuw vorm voor

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we erin dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?  

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

In dit artikel lichten we een praktijkgerichte casus uit die laat zien hoe zij binnen hun bedrijf werken met onderwerpen als inclusie en duurzame inzetbaarheid. Labora Quadratum besloot de sollicitatieprocedure te vervangen met een kennismakingsgesprek om nieuwe medewerkers te vinden voor logistiek en productie. Daarnaast hebben ze recent een voorschakeltraject gestart waarbij ze statushouders helpen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Kennismakingsgesprekken in plaats van sollicitatiegesprekken

In samenwerking met de gemeente Losser heeft Labora Quadratum een unieke manier ontwikkeld om nieuwe medewerkers te vinden. In plaats van een sollicitatieprocedure wordt gestart met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Zo wil Labora Quadratum de nieuwe medewerker leren kennen, leren begrijpen waarom iemand interesse heeft in logistiek of productie en ontdekken waar iemands talenten liggen. Het resultaat is dat er werknemers worden gevonden die optimaal passen bij de werkzaamheden en cultuur.

Hoe ziet dit er precies uit?

Bert is een man van 46 jaar oud. Hij heeft jarenlang in de groenvoorziening gewerkt maar is toe aan een nieuwe uitdaging. Hoewel hij dus weinig ervaring heeft met werken in de logistiek staat hij wel altijd voor zijn familie en vrienden klaar om te helpen met verhuizingen. Wanneer Bert zijn CV had opgestuurd was hij waarschijnlijk niet uitgenodigd omdat hij geen relevante werkervaring heeft. Nu Bert op kennismakingsgesprek komt ontdekt de medewerker van Labora Quadratum dat Bert hobbymatig veel kennis en ervaring heeft opgedaan die past bij werken in de logistiek. Daarnaast kan Bert helder communiceren, is hij enthousiast en pikt hij snel nieuwe dingen op. Bert wordt aangenomen en krijgt een mentor toegewezen die hem helpt om zich verder te ontwikkelen

Door deze informele en persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat we de juiste mensen vinden die bij ons passen en zich kunnen ontwikkelen. Zo bouwen we samen aan een sterke en duurzame toekomst bij Labora Quadratum.

Statushouders duurzaam inzetten op de arbeidsmarkt

Labora Quadratum wil in samenwerking met gemeente Losser statushouders helpen om de vaardigheden aan te leren die ze nodig hebben om een duurzame plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Ze bieden twee verschillende trajecten aan die minimaal drie en maximaal 9 maanden duren.
Gedurende deze periode zijn er trainingen en is er ruimte voor persoonlijke begeleiding. Tijdens een kick-off meeting wordt het traject verder toegelicht en maken de betrokken partijen afspraken op maat. Zowel de kandidaat als de gemeente ontvangt gedurende het traject updates over de voortgang. Regelmatig wordt geëvalueerd of het traject naar tevredenheid verloopt of hier en daar bijgesteld moet worden.

Winst op vele vlakken

Statushouders die een traject volgen bij Labora Quadratum maken meer kans voor een duurzame plaats op de arbeidsmarkt. Dit komt omdat zij veel vaardigheden hebben geleerd die hierbij goed van pas komen, zoals communicatievaardigheden. Ook voor de werkgevers in Nederland biedt het traject voordelen. Werknemers zijn loyaler en daarnaast kan de krapte op de arbeidsmarkt afnemen doordat er meer mensen duurzaam beschikbaar zijn voor werk.

Labora Quadratum en TINT

Labora Quadratum heeft contact opgenomen met TINT om vertaaltechnologie te lenen. Tijdens de kennismakingsgesprekken is er regelmatig een taalbarrière waardoor het lastig kan zijn om de nieuwe medewerker te leren kennen. Door vertaaltechnologie in te zetten kan de kandidaat tijdens het kennismakingsgesprek spreken in ‘de taal van zijn hart’. Labora Quadratum en TINT zetten zich allebei in voor een inclusieve arbeidsmarkt, wat fijn als hierin samengewerkt kan worden!

Vertaaltechnologie in gebruik

Recente artikelen

Wat is inclusie?

  • Inclusie
  • Kennisdeling
  • Nieuws

Bij TINT Apeldoorn, geloven wij sterk in het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. Inclusie is niet alleen een waardevol streven, maar ook een essentieel onderdeel van op de juiste manier benutten van arbeidspotentieel. Om dit belangrijke thema verder te belichten, heeft student Stijn een kennisclip ontwikkeld die dieper ingaat op wat inclusie betekent en hoe we dit kunnen bevorderen.

Lees meer

Vertaaloortjes: een gamechanger in Apeldoorn (en omstreken)

  • Anderstaligen
  • Nieuws
  • Vertaaltechnologie

Het verkrijgen van geschoolde medewerkers is in sommige branches erg lastig, de komst van de anderstaligen biedt daarbij mogelijkheden. Echter worden bedrijven daardoor ook geconfronteerd met drempels en uitdagingen op het gebied van communicatie en taal. Taalcoaching kan een goede duw in de rug bieden maar, door gebruik van vertaaloortjes gaat het nóg een stap verder.

Lees meer
Twee vrouwen spreken door middel van vertaaltechnologie

OSS: wat is het, wat kan het, wat doet het?

  • Nieuws
  • Operator Support System
  • Verstandelijk knelpunt

Een Operator Support Systeem, afgekort als OSS, is een baanbrekende toepassing van Augmented Reality (AR). Digitale informatie wordt hiermee naadloos geprojecteerd op de echte wereld. Dit geavanceerde systeem maakt gebruik van essentiële componenten, waaronder een beamer, een Kinect-sensor en speciale software.

Lees meer

TINT Apeldoorn over learning community inclusieve technologie

  • Learning community
  • Nieuws

CLIC-IT sprak met Julia Bakker, innovatiemedewerker van TINT Apeldoorn over de learning community. Welke stappen zijn er gezet, wat maakt de community zo sterk en waar moet je opletten.

Lees meer

Onderzoek bij TINT Apeldoorn: Saxion en Aventus-studenten leveren belangrijke bijdragen

  • Inclusieve technologie
  • Learning community
  • Nieuws
  • Onderzoek

In goede samenwerking tussen TINT Apeldoorn, Aventus en Saxion hebben talentvolle studenten zich op uitdagende onderzoeksprojecten gestort. Deze projecten, uitgevoerd tijdens hun stage of afstuderen, hebben mooie inzichten opgeleverd. Hierbij een opsomming van de verschillende onderzoeken van afgelopen periode.

Lees meer
Student geeft uitleg over OSS aan medewerker Lucrato

Cobot op de werkvloer

  • Cobot
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws

Vanaf nu heeft Lucrato een cobot op de werkvloer ingezet voor het palletiseren van dozen. De cobot is aangeschaft door Saxion en in bruikleen (huur) voor één jaar bij Lucrato.

Lees meer
Medewerker Lucrato met de cobot