Use case: het ondersteunen van mensen met psychisch knelpunten op de werkvloer van een fietsfabrikant
Medewerkers met een psychische beperking hebben vaker problemen met de sociale en interactieve aspecten rondom het werk dan met het werk zelf.
Elk semester werken verschillende studenten aan de projecten van TINT door middel van hun scripties of stages. Deze studenten zijn essentieel voor het succes van TINT en hun bijdragen zijn van grote waarde. We zijn erg dankbaar voor de kennis en inzichten die zij met ons delen. Aan het einde van elk semester presenteren zij een onderzoeksverslag, scriptie of professioneel product, dat we graag met een breder publiek delen.
Mohamed is inmiddels afgestudeerd in Technische bedrijfskunde. Zijn scriptie schreef hij voor Lucrato, in dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen.
Ik heb mij gericht op het optimaliseren van het magazijn binnen Lucrato. Ik heb de huidige situatie van het magazijn onderzocht en gezocht naar verbeteringen om de doorlooptijd van het orderpickproces met 25% te verkorten.
Mijn onderzoek volgde het DMAIC-procesmodel:
Define: Analyse van de huidige situatie van het orderpickproces.
Measure: Identificeren van knelpunten door observaties en tijdmetingen.
Analyze: Oorzaken van de knelpunten achterhalen met interviews en het Ishikawa-diagram.
Improve: Voorstellen en testen van verbeteringen zoals de herinrichting van het magazijn en implementatie van een Warehouse Management System (WMS).
Control: Implementeren van een RACI-matrix om de voorgestelde verbeteringen te waarborgen.
Ik heb het meeste geleerd van de gesprekken met de medewerkers in het magazijn. Door met hen te praten, leerde ik hoe ik mijn manier van communiceren moest aanpassen bij een doelgroep. Ik gebruikte makkelijkere woorden en was geduldiger. Dit hielp me om beter te begrijpen wat er speelde en hoe ik hen kon helpen.
Ik was positief verrast door hoe bereid de medewerkers waren om mee te werken. Ze waren open en enthousiast tijdens de interviews. Dit had ik niet verwacht, omdat ze al meer dan 20 jaar in het magazijn werken en ik dacht dat ze weerstand zouden bieden tegen veranderingen. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk inclusieve technologie is. Het gebruik van hulpmiddelen die iedereen kan gebruiken, maakt een groot verschil in hoe efficiënt en prettig mensen kunnen werken.
In het magazijn zijn ze blij met de resultaten van het onderzoek, bij TINT zijn we dankbaar voor de inzet die Mohamed heeft getoond! Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op via tint@lucrato.nl
Medewerkers met een psychische beperking hebben vaker problemen met de sociale en interactieve aspecten rondom het werk dan met het werk zelf.
Saxion, IJssel Technologie en werkbedrijf Lucrato zijn de pilot ‘Inclusieve technologie met behulp van OSS (Operator Support Systeem)’ binnen Lucrato begonnen. Maar hoe is de pilot van start gegaan binnen TINT Apeldoorn? Waar moet je allemaal opletten? Lucrato neemt ons mee in het proces.
Een aantal leden van het consortium ging op bezoek bij sociaal werkbedrijf Senzer in Helmond-De Peel waar ze inclusieve technologie inzetten. Een kijkje op de werkvloer om kennis en inspiratie op doen.
Voor alle deelnemers aan het consortium zijn kennissessies georganiseerd met verschillende thema's zoals verschillende technologieen, mens & arbeid en onderwijs & hybride leren. Lees hier de doelen en uitkomsten.