VDL Weweler: Inclusie begint bij vertrouwen en structuur

In een wereld waarin arbeidskrapte en vergrijzing toenemen, staan bedrijven voor de uitdaging om op nieuwe manieren naar arbeid te kijken. Bij TINT geloven we dat technologie hierbij krachtige oplossingen biedt om personeelstekorten aan te pakken, duurzame inzetbaarheid te stimuleren arbeidsvraagstukken op te lossen. En bij die verandering geloven wij dat niemand achterblijft. Ongeacht je achtergrond, vaardigheden of eventuele knelpunt; iedereen verdient een plek in deze dynamische wereld. Maar hoe geef je hier als werkgever concreet vorm aan? En welke inspirerende voorbeelden bestaan er al?

  • Best practice
  • Nieuws
  • Werkgevers

Bij VDL Weweler staat de mens centraal om samen de klant te voorzien van een goed uitgekiend veersysteem. Zo combineren ze goed werkgeverschap met kwalitatief goede eindproducten. Tom Wijkamp (opleidingscoördinator) legt uit: “Samen met een softwareprogrammeur hebben we een assemblagelijn gebouwd welke de machines automatisch instelt en met geautomatiseerde werkinstructies. Grote mappen of gekreukelde papieren zijn nu verleden tijd. Werknemers scannen de barcode en krijgen de bijbehorende werkinstructies in de vorm van afbeeldingen te zien op het scherm. Zodra de stappen goed zijn uitgevoerd wordt het scherm groen en mag het product door. Anders blijft het liggen totdat de stap alsnog goed wordt uitgevoerd.”

Werkprocessen toegankelijk voor iedereen

De kracht van deze best practice ligt in de praktische uitvoering. Werkinstructies zijn visueel gemaakt met plaatjes, kleuren en stickers, zodat nauwkeurig lezen of schrijven geen vereiste meer is. Er zijn drie assemblagelijnen gebouwd waar veel verschillende producten in elkaar gezet worden, elk met een eigen instructie.  Teamleiders zijn goed voorbereid en er is één aanspreekpunt aangesteld voor vragen en ondersteuning. Medewerkers voelen zich welkom en gewaardeerd, hun werkgever spant zich in hen te ondersteunen hun werk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Het ontstaan van deze werkwijze

De achterliggende gedachte van deze aanpak is helder: bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen, ongeacht achtergrond of beperking. Door instructies stap voor stap aan te bieden is het laagdrempeliger om deze uit te voeren. Op deze werkplek kunnen zowel reguliere medewerkers als medewerkers met een begeleidingsbehoefte aan de slag. Jan Koopman (Project Purchasing) legt uit: “We hebben er goed over nagedacht hoe we dit zouden aanpakken. Door eerst de teamleiders te informeren en nieuwe medewerkers een vaste begeleider te geven hebben we een veilige omgeving gecreëerd. Medewerkers maken kennis met hun collega’s, de organisatie en leren stap voor stap hun nieuwe werkzaamheden uit te voeren.”

De komst van de assemblagestraten met geautomatiseerde werkinstructies heeft positieve verandering gebracht binnen het bedrijf. Medewerkers ervaren meer werkgeluk en trots. Zeker bij medewerkers die voor het eerst bij een regulier bedrijf kunnen en mogen werken groeit het zelfvertrouwen. Voor VDL Weweler betekent dit dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Belangrijker nog is de mogelijkheid om assemblagestraten in te richten die specifiek geschikt zijn voor medewerkers zonder uitgebreide opleiding. Dit opent de deur voor bredere instroom.

Samenwerking met TINT

TINT vond het fantastisch op nieuw een kijkje in de keuken te kunnen nemen bij VDL Weweler, in ons consortium een van de partners van het eerste uur. Door kennis van inclusieve technologieën te koppelen aan de dagelijkse praktijk bij bedrijven zoals VDL Weweler, ontstaat er een krachtige samenwerking die innovatief én sociaal verantwoord is.

Wil je ontdekken hoe inclusieve technologie in jouw organisatie een rol kan gaan spelen? Heb je een vraag aan ons of wil je een technologie lenen? Neem dan contact met ons op via tint@lucrato.nl

Recente artikelen

Het belang van de learning community TINT

  • Holland High Tech
  • Learning community
  • Nieuws

TINT Apeldoorn is de eerste technohub voor inclusieve technologie van Nederland. Holland High Tech besteedde aandacht aan hoe de learning community van TINT Apeldoorn bijdraagt aan inclusiviteit in hightech en leven lang leren. Bekijk de video.

Lees meer
Start scherm filmpje met alle logo's

Exoskelet mogelijke toepassing bij fysieke werkzaamheden - onderzoek

  • Exoskelet
  • Nieuws
  • Onderzoek

Doelstelling Het in kaart brengen in hoeverre exoskeletten een mogelijke toepassing kunnen zijn als fysieke ondersteuning bij werk. En hoe je een eventuele toekomstige implementatie bij werkleerbedrijf Lucrato het best kan begeleiden. Doelgroep Mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren Betrokken partijen Student van Saxion – Marjolein Houwers, Werkleerbedrijf Lucrato en externe deskundigen Welke technologie wordt ingezet Er wordt ...

Lees meer
Exoskelet

Onderzoek - Module oZone over inclusieve technologie bij bedrijven

  • Nieuws
  • Onderzoek
  • oZone

Onderzoek van Saxion student: waar hebben bedrijven in de metalektro behoefde aan op het gebied van inclusieve technologie.

Lees meer
Logo van Ozone

Motivaties en drempels voor bedrijven bij inzet inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • Onderzoek
  • Werkgevers

TINT wil graag meer bedrijven en organisaties uit de regio betrekken bij de kansen en uitdagingen rond technologie en inclusie. Daarom hebben Lucrato en TINT een onderzoek laten uitvoeren door adviesbureau Ecorys. In het door Ecorys uitgevoerde onderzoek stond de vraag centraal: welke overwegingen spelen een rol in de motivatie van werkgevers in de regio om (werknemers met) inclusieve technologie in te zetten in hun bedrijf? We delen hierbij een aantal uitkomsten.

Lees meer
Medewerkers Lucrato zijn aan het praten door middel van vertaaltechnologie

Personeelstekort? Technologie kan mensen die knelpunten ervaren duurzaam aan het werk krijgen!

  • A+O Metalektro
  • Inclusieve technologie
  • Nieuws
  • oZone

Hoe zet je technologie in om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking gewoon kunnen meedraaien in een metalektro-bedrijf? Precies naar die vraag doet de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) onderzoek. Inmiddels is er een kennismodule ontwikkeld in oZone, het digitale kennisdeelplatform van A+O, die voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. “Wij laten zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen.”

Lees meer
Medewerker achter OSS

Inclusieve technologie in Vlaanderen

  • Nieuws
  • Operator Support System

Net als in Nederland is Vlaanderen druk bezig met de inzet van inclusieve technologie. In november ging TINT Apeldoorn en Werkzaak Rivierenland bij maatwerkbedrijf Mariasteen en Lichtwerk op bezoek om zo kennis uit te wisselen. De nadruk bij dit bezoek lag op Augmented Reality: Operator Support System.

Lees meer
Bord met tekst Augmented Reality Workflow